IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla закри офис в Калифорния в опит да овладее растящите разходи

Засегнатите служители са работели по системата за подпомагане на водача Autopilot

11:23 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. закри офиса си в Сан Матео, Калифорния, и съкрати около 200 служители, работещи по нейната система за подпомагане на водача Autopilot, съобщава Ройтерс, цитирайки източник, запознат с темата, който казва, че става въпрос за целенасочено намаляване на разходите.

Голяма част от съкратените служители са работели почасово, добавя друг източник.

В началото на този месец главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се обърна към своите топ мениджъри, изтъквайки, че има „супер лошо предчувствие“ за икономиката и че производителят на електрически автомобили трябва да съкрати персонала си с около 10%. 

Малко след това предприемачът посочи, че въпросните съкращения ще се отнасят само за служителите с фиксирано възнаграждение и че броят на почасовите работници все още се очаква да расте.

„Tesla очевидно е в режим на значително намаляване на разходите“, коментира Радж Раджкумар, професор по електротехника и компютърно инженерство в Университета „Карнеги Мелън“. „Това (намаляване на персонала) вероятно показва, че второто тримесечие на 2022 г. е било доста трудно за компанията поради прекъсванията в Шанхай, високите разходи за суровини и проблемите при веригите на доставка“, добавя той.

Съкратен служител на Tesla заяви пред Ройтерс, че първоначално компанията е информирала работниците от Сан Матео, че ще бъдат преместени в офиса в Пало Алто на етапи, започвайки този месец. В крайна сметка голяма част от служителите са били съкратени.

Някои служители очакват от Tesla да прехвърли част от работните места в Бъфало, Ню Йорк, където заплатите са по-ниски, за да спести разходи.

Много хора в офиса на Tesla в Сан Матео работят върху оценката на данни - преглеждат различни визуални елементи, събрани от превозните средства на Tesla, за да научат системата Autopilot как да се справя с определени видове полеви ситуации.

Редица служители от този отдел заявиха във вторник във Linkedin, че са били освободени.

В същото време Tesla се сблъсква с огромни разходи по отношение на своите нови заводи в Германия и Тексас. Съоръженията в Остин и Грюнхайде, които бяха открити по-рано тази година, са „гигантски пещи за пари", заяви Мъск в интервю за клуба на собствениците на Tesla от 30 май.

„Преобладаващата ни грижа е как да поддържаме заводите работещи, за да можем да плащаме на хората и да не фалираме“, каза Мъск, като добави, че очаква Tesla да разреши тези проблеми бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още