IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla записа ново рекордно тримесечие на доставки

Компанията на Илон Мъск е доставила 139 300 коли, което е повече от предходния й рекорд от четвъртото тримесечие на 2019 г.

18:21 | 02.10.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. е изпълнила рекорден брой поръчки през третото тримесечие, разбивайки очакванията на анализаторите. Компанията запазва водещата си позиция на пазара на електрически превозни средства, но въпреки това темпът е по-бавен от необходимия, за да достигне целта си за годината.

Производителят от Пало Алто е доставил 139 300 автомобила, надминавайки предишния си рекорд от 112 000 коли през четвъртото тримесечие на 2019 г. Стойностите са и над прогнозираните 129 950 бройки от проучване на Bloomberg.

Въпреки добрите новини акциите на Tesla поевтиняват с 2,3%, което е част от по-широките разпродажби на американския пазар заради новината, че президентът Доналд Тръмп е с положителна проба за коронавирус.

Tesla не съобщава дали все още очаква да достави най-малко половин милион превозни средства тази година, което би било ръст от 36% спрямо 2019 г. Към 30 септември компанията е изпълнила поръчки за 318 350 коли. За да отговори на целта, ще трябва да е готова със 181 650 автомобила до края на декември.

Но за компанията може да се окаже трудно да произведе толкова коли през четвъртото тримесечие, посочва Дан Леви, анализатор на Credit Suisse, в бележка до своите клиенти.

На своето събитие „Battery Day“ в края на септември изпълнителният директор Илон Мъск потвърди целта от 500 000 коли за 2020 г., като посочи, че очаква увеличение на доставките от 30-40% спрямо предходната година.

Представянето на Tesla е лъч светлина в мрачния небосвод на автомобилния пазар от началото на коронавирусната пандемия. Тримесечните продажби са барометър за световното търсене на електрически автомобили, тъй като компанията на Мъск се стреми да запази лидерската си позиция спрямо стартъпи и наложили се вече производители, които тепърва планират пускането на пазара на нови модели през идните години. Пазарният дял на Tesla през миналата година бе 16%, показват данни на McKinsey & Co.

В края на миналия месец Мъск изпрат писмо до своите служители, в което посочи, че компанията е на крачка от ново рекордно тримесечие.

Според последните данни запасите от готови автомобили на компанията са се свили през последното тримесечие, което улеснява доставките до клиентите.

Масовият Model 3 на Tesla съставлява основна част от доставките през третото тримесечие, но в данните влиза и кросоувърът Model Y, чиито доставки в САЩ започнаха през март. Мъск предрече, че моделът ще се радва на голямо търсене, като е възможно да надмине всички продажби, взети заедно, на другите предложения на Tesla.

В същото време доставките на по-старите и по-скъпи модели на Tesla S и X намаляват с 13% до 15 200 бройки през тримесечието спрямо година по-рано.

Производителят сглобява в САЩ своите модели S, X, 3 и Y в завода си във Фримонт, Калифорния. Компанията има завод в Шанхай, където се произвежда само Model 3. В момента тя строи и обекти край Остин в Тексас, както и край Берлин.

Tesla не представя производството и продажбите си отделно по региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Още не. С цена 100 пъти печалбата трудно ще стане .... ама разни трейдърски фирми зарибяват народа да прави сделки .... другите догонват .... дългосрочно залагам на спад ... сега бих купил акции на вагена, бвм имат дивидент 3-5 процента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Ама аз сега не разбрах, до крайни клиенти ли са ги доставили или до дилъри и платени паркинги? Щото с тая пазарна капитализация, те могат и сами да си ги изкупуват и така като барн Мюнхаузен сами да се дърпат нагоре :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Кога ли Тесла ще започне да произвежда толкова автомобили, колкото е произвеждал Форд преди точно 100 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Всъщност на Мазньо не му е останало много какво да скубе отгоре, сега е с имераторска прическа - отгоре плешив, но замята мазни кичури от едната страна и ги лепи по темето. Класик. А отзад е пуснал дълга коса, та карикатурата да е пълна! П.с. във ФБ профила може да се види този "Император" Митето Неков - 165 сантиметров великан с разстояние от едното до другото рамо от една педя. :))) Иначе тук го раздава форумна нинджа и ликвидатор на хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
georgi_shum
преди 3 години
:)) Мазньо ще продължи да лее жлъч и злоба, дори когато Тесла излезе на печалба и на годишна база :) и акциите отново стигнат 4ри цифрени стоиности:))Ама тайничко ще си скубе мазната косица и ще си гризе ноктите на краката от яд, че не е теглил 1 оувърдрафт да си купи 1-2 техни акции като бяха по 200-300 преди сплита :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
и след сплита ли са ти скъпи акциите на тесла ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Спечелиха ли най-после първото си доларче? Мъск отдавна копнее за това - та да си го тури в рамка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още