IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестовото производство в завода на Tesla край Берлин вероятно е започнало

Снимки с дрон показват как електромобили Model Y излизат от фабриката на концерна

16:34 | 19.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Стартът на търговското производство в новия завод на американския автомобилен концерн Tesla Inc. край Берлин, Германия, се очаква с нетърпение от феновете на Илон Мъск и от конкурентите. Първоначално компанията искаше да започне масовото производство през втората половина на тази година, но поради забавянията около издаването на разрешителни за строеж и въвеждане в експлоатация, както и протестите на екоактивисти отложиха старта, съобщава Automobilwoche.

Изглежда обаче, че Tesla е започнала тестовите операции, свързани с първите бройки на Model Y, показват снимки, направени с дрон, публикувани в Twitter.

На въпросните снимки се виждат три различни електромобила Model Y, които напускат фабричното хале. Според Twitter акаунта Tesla Facts, който не е официалният акаунт на компанията в социалната платформа, колите са били изпробвани на тестовата писта на компанията.

Комбинацията от двете наблюдения подсказва, че автомобилите всъщност са били изградени в завода на Tesla в Грюнхайде.

тесла тесла

По време на ден на отворени врати в средата на октомври, на който присъстваха около 9000 души, Мъск заяви, че ще отнеме повече време, преди фабриката да достигне пълния си капацитет. Преди това Мъск беше разширил строителните планове на гигафабриката, като включи в нея и завод за батерии. На деня на откритите врати Мъск поздрави посетителите на немски и каза: „Щастливи сме да отворим вратите си и да ви покажем върху какво работим през последните няколко месеца. Подкрепата, която получихме от хората тук в Грюнхайде и цяла Германия, е супер впечатляваща!“.

Ръководителят на най-големия световен производител на електрически автомобили разкри плановете за европейския завод през 2019 г. Но допълнителната фабрика за батерии, заедно с опасенията за околната среда, забавиха процеса на одобрение. Дори и в момента все още няма окончателна зелена светлина от властите за завода в Грюнхайде. Всичко, което беше изградено там през последните няколко месеца, се основава на предварителни разрешителни. Решението на държавните органи се очаква до края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още