IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota дължи на семейство компенсация от 242 млн. долара зарази дефектни седалки

Според съд в Тексас компанията е проявила небрежност спрямо проблема

12:52 | 18.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съд в Тексас отсъди, че автомобилната компания Toyota дължи на семейство от Далас обезщетение от 242 млн. долара заради дефект на предната седалка на модел 2002 Lexus ES300, след като двете им деца получават сериозни наранявания при катастрофа през 2016 г.

Според съда Toyota Motor Corp. и Toyota Motor Sales са проявили небрежност по въпроса. По време на съдебния процес бе установено, че предните седалки са опасни, а компанията производител не е направила нищо, за да предупреди за риска.

„Макар да уважаваме решението на журито, оставаме убедени, че причинените травми са резултат от фактори, специфични за тази конкретна катастрофа, а не дефект в дизайна или производството на 2002 Lexus ES300“, заяви Ерик Буут, говорител на Toyota. По думите му компанията ще обмисли следващите си ходове.

Според адвоката на семейството Франк Брансън налице са структурни проблеми с предната седалка, която защитава пътниците отпред от редица травми като т. нар. „камшичен удар“ при сблъсък, но за сметка на стоящите отзад.

„Това е опасност, за която от Toyota са знаели“, допълни той.

Освен 144 млн. долара наказателни обезщетения, всяко едно от пострадалите две деца ще получи по 92 млн. долара за нанесени физически, психологически и други щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още