IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota и Honda ще запазят финансовата си стабилност въпреки недостига на чипове

Японските концерни разполагат с достатъчно финансова гъвкавост, за да поемат повече разходи и да запазят своя рейтинг, изтъкват от Fitch

10:02 | 18.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Глобалният недостиг на полупроводници вероятно няма да повлияе значително на финансовите профили на японските автомобилни концерни Toyota Motor Corp. или Honda Motor Co., посочва рейтинговата агенция Fitch.

Автомобилните производители разполагат с достатъчно финансова гъвкавост, за да поемат повече разходи и да запазят своя рейтинг, дори ако недостигът продължи до втората половина на 2021 г., добавя агенцията, цитирана от Ройтерс. 

Автомобилната индустрия продължава да се сблъсква с нарушени доставки на чипове от края на миналата година, като проблемът беше породен от националните блокади, наложени от правителствата в Югоизточна Азия, и мащабното запасяване от страна на китайския технологичен гигант Huawei Technologies, засегнат от американските санкции.

Недостигът накара най-големият американски производител на автомобили General Motor Co. да удължи периода на производствени съкращения в три завода в Северна Америка в рамките на миналата седмица, докато японските концерни Honda Motor и Nissan Motor съкратиха продукцията общо с 250 000 автомобила по-малко през текущата фискална година.

В същото време Toyota отрече да изпитва затруднения в тази насока и подчерта, че разполага със запас от чипове, който е достатъчен да покрие следващите четири месеца.

„Вярваме, че недостигът ще бъде ограничен или дори преодолян напълно през втората половина на 2021 г., тъй като доставчиците увеличават производството за своите клиенти от автомобилния бизнес“, изтъкват от Fitch.

По-рано  тази седмица Toyota все пак спря временно 14 производствени линии  в девет свои японски фабрики, като проблемът този път беше свързан със силното земетресение от събота (13 февруари), което удари Североизточна Япония и прекъсна електрозахранването в редица населени места. Сред засегнатите превозни средства попадат моделите Toyota RAV4, C-HR и Harrier, както и редица автомобили с марка Lexus, в това число седаните LS и IS, купетата RC и LC, както и кросоувърите LX, NX, UX и RX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още