IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota и Mazda изграждат съвместен завод в САЩ

Инвестицията ще е за над 1 млрд. долара и ще създаде около 4 хил. работни места

10:36 | 04.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заводът на Toyota в Джорджтаун, Кентъки. <em>Снимка: Ройтрес</em></p>

Заводът на Toyota в Джорджтаун, Кентъки. Снимка: Ройтрес

Японските производители на автомобили Toyota и Mazda очевидно искат да построят съвместен завод в САЩ за 1,6 млрд. долара, пише местното икономическо издание Nikkei.

Източник, запознат с плановете на концерните, смята, че компаниите може да обявят този проект скоро. 

Като цяло в общия завод могат да бъдат създадени 4 хил. нови работни места, а фабриката ще влезе в експлоатация до 2021 г. В нея ще могат да се произвеждат 300 хил. коли годишно, половината от които ще са превозни средства от модела на Toyota Corolla. 

Двете японски компании ще основат съвместно дружество за общо разработване на електрически превозни средства и други автотехнологии.

Мястото за построяване на завода все още не е избрано, допълва източникът на медията. Перспективата за нов автомобилен завод в САЩ вероятно ще разпали силна конкуренция между северозападните и южните щати, нетърпеливи да увеличат работните места в промишлеността, отбелязва Ройтерс.

Както пише още Nikkei, Toyota се стреми и към участие с 5% в Mazda.

Toyota и Mazda проучват няколко области на сътрудничество откакто сключиха договора си за принципно сътрудничество през май 2015 г., пояснява Toyota.

Автомобилният производител бе подложен през януари на сериозни критики от страна на американския президент Доналд Тръмп. Той обвини Toyota, че внася в САЩ изработени в Мексико автомобили. Тръмп обяви за топ приоритет връщането на работни места в производствения сектор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още