IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota изненада приятно с тримесечната си печалба

Най-големият производител на автомобили в света запазва прогнозата си за оперативната печалба през текущата фискална година

11:23 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Toyota изненада приятно с тримесечната си печалба

Оперативната печалба на Toyota Motor се покачва с 4,4% през първото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите, съобщава CNBC.

С представянето на междинните си финансови резултати японският производител на автомобили увеличава и целта за годишните си продажби в САЩ. Причината са по-големите продажби на джипове и пикапи, реализирани на най-големия й пазар.

Концернът, който е най-големият по продажби в света, постигна оперативна печалба в размер на 692,7 млрд. йени (6,76 млрд. долара), надхвърляйки прогнозата на 13-те анкетирани от Thomson Reuters експерти за оперативен финансов резулат от 637,3 млрд. йени.

За фискалната година, приключваща в края на март 2015 г., Toyota запазва прогнозата за оперативната си печалба, а именно – 2,3 трлн. йени. Ако бъде постигната, това би била рекордна печалба за компанията, макар и само с 0,3% по-голяма от миналогодишната.

По-високият данък върху продажбите в Япония, влязъл в сила от 1 април, се отрази негативно на търсенето на автомобили. За периода от април до юни продажбите на Toyota на родния й пазар отстъпват с 9,6% на годишна база до 319 460 броя.

Автомобилният производител увеличава годишната си прогноза за продажбите в Северна Америка до 2,71 млн. броя от предишните 2,62 млн. броя. През юли общите продажби на Toyota в САЩ скочиха с 12%. По този начин японското дружество задмина Ford и зае второ място по продажби за месеца в страната.

Цената на акциите на Toyota остана без изменение при публикуването на междинния отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още