IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota налива 391 млн. долара в американски завод за пикапи

Целта на японския производител на автомобили е да поддържа добри отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на търговските преговор с Токио

09:04 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Toyota Motor ще инвестира 391 млн. долара в базиран в щата Тексас завод за пикапи до 2021 г. като опит да поддържа добри отношения с американския президент Доналд Тръмп по време на търговските преговори с Токио, съобщава Nikkei. 

Предприятието в Сан Антонио е въведено в експлоатация още през 2006 г. и в него се сглобяват пикапите Tundra и Tacoma. Toyota планира да инсталира ново оборудване и да подобри производствената ефективност.

Въпреки че американският пазар за нови превозни средства регистрира спад, концернът продължава да увеличава своя производствен капацитет за пикапите, чиято популярност расте сред потребителите.

Решението за новата инвестиция е част от по-мащабната кампания на Toyota да подчертае своя принос към американската икономика в отговор на желанието на Тръмп бизнесът да инвестира повече в нея.

През 2017 г. японският концерн обяви, че възнамерява да влее общо 10 млрд. долара в САЩ през следващите 10 години. През март тази година тази цел беше повишена до 13 млрд. долара.

Американският президент е решен да подпише търговско споразумение с Япония през следващите няколко седмици. Токио, в същото време, иска да се подсигури, че Вашингтон няма да наложи допълнителни мита върху внасяните в САЩ японски автомобили.

Другите инвестиции на Toyota в САЩ включват нов завод в Алабама, чието строителство се извършва съвместно с Mazda Motor.

Звеното на Toyota Aisin AW обяви в сряда, че възнамерява да изгради комплекс за производство на трансмисии в Тексас, като планираният размер на инвестицията достига 400 млн. долара. Дружеството възнамерява да наеме 900 работника за предприятието до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още