IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota навлиза на пазара за домашно съхранение на енергия

Концернът залага на опита си с автомобилните батерии

10:43 | 06.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. планира да навлезе на пазара за домашни системи за съхранение на енергия, предлагайки устройства, които могат да се зареждат от хибридни и електрически превозни средства, съобщава Nikkei Asia Review.

С нарастването на търсенето на енергийни продукти, които да поддържат електрозахранването в домовете по време на извънредни ситуации, Toyota се стреми да спечели пазарен дял, като предоставя удобна за употреба батерия, която се свързва с различни източници на енергия, включително със слънчеви панели. 

Продуктът ще се появи на пазара през август и включва батериен блок с капацитет от 8,7 киловатчаса (кВтч) и адаптер за свързване с електрически превозни средства.

Toyota черпи от опита си с автомобилните батерии, който натрупа през годините като пионер в сегмента на бензиново-електрическите хибридни превозни средства. Домашните батерии работят при температурен диапазон от 45 градуса до минус 20 градуса по Целзий, като потребителите могат да проверят колко заряд е останал и да променят настройките чрез персонализирано приложение за смартфон.

Пазарът на батерии за съхранение на енергия, които са насочени към осигуряването  на устойчиво захранване на домовете и работните места, се разширява в Япония. Huawei и Tesla са сред компаниите, предлагащи жилищни и други, по-мащабни решения за съхранение на енергия.

Продажбите на стационарни литиево-йонни батерии нарастват трикратно от фискалната 2015 г. до фискалната 2020 г., надхвърляйки 126 хил. броя, според Японската асоциация на производителите на електроенергия. Домашните батерии с мощност под 10 кВтч съставляват най-голямата част от продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още