IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota очаква 80% спад на печалбата заради щетите, причинени от пандемията

Междувременно конкурентът Honda Motor отхвърли насоките си за печалба за тази година, подчертавайки несигурността в автомобилната промишленост

15:06 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Laurel Chor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Laurel Chor/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp прогнозира 80% спад на оперативната печалба за тази година, предава Nikkei Asia Review. Като причина за силно помрачените перспективи производителят посочва прекъсването на търсенето в глобален план, причинено от разпространението на коронавируса, и нарушените вериги на доставка.

Toyota заяви, че очаква продажбите да се възстановят до края на годината до нивата, които компанията отчиташе преди избухването на пандемията, опровергавайки очакванията на някои анализатори за по-продължително забавяне на възстановяването на индустрията.

Междувременно конкурентът Honda Motor отхвърли насоките си за печалба за тази година, подчертавайки несигурността, която беше установена в автомобилната промишленост заради кризата с COVID-19.

И двете компании отчетоха във вторник спад при годишните приходи и печалба.

Акио Тойода, президент на Toyota, изтъкна, че шокът от пандемията е далеч по-голям в сравнение с този от времето на глобалната финансова криза, която удари света през 2008 г. Но Тойода подчерта, че вторият по големина автомобилен производител в света по пазарен дял може да бъде "лидер на икономическия отскок", след като пандемията отшуми. 

Очаквана оперативна печалба от 500 милиарда йени (4,6 млрд. долара) за тази фискална година, която приключва през март 2021 г., ще бъде „резултатът от укрепването на корпоративната структура на Toyota“, заяви президентът на концерна.

Според Тойода компанията може отново да се сблъска с оперативната загуба от 461 млрд. йени, отчетена през фискалната година, приключила през март 2009 г.

Очаква се приходите от продажби за текущата фискална година да паднат с 20% до 24 трлн. йени, докато се очаква общите продажби да паднат с 22% до около 7 млн. превозни средства.

Toyota обяви нетна печалба от 2,076 трлн. йени за 12-те месеца до края на март, което е понижение в размер на 10,3% спрямо предходната година, докато приходите се свиват с 1% до 29,9 трлн. йени.

Най-големият производител на автомобили в Япония спря работата в 27 завода в 20 страни до средата на април, когато пандемията от коронавирус се разпространи по целия свят.

Но от Toyota заявиха, че наблюдават възстановяването на китайския автомобилен пазар, най-големия в света, където продажбите на концерна нараснаха с 0,2% през април, след като компанията започна възобновяване на производството там към края на март.

Въпреки че слабото търсене се очаква да засегна допълнително производството, Toyota също възобнови дейността си в САЩ и Канада в понеделник, макар и на ограничена основа.

Главният изпълнителен директор на Toyota Кента Кон заяви, че текущото ниво на глобалните продажби е на 60% спрямо предходната година.

"Вярваме, че те ще се възстановят (до) 80-процентно ниво за периода от юли до септември и до 90% за периода октомври до декември. (Продажбите) ще се повишат до обичайните си нива до началото на 2021 г.“, посочи Кон.

Някои анализатори твърдят, че Toyota гледа твърде оптимистично на процесите до края на фискалната година.

Анализаторът Нобухито Асимилирано Абе от консултантската компания A.T. Kearney смята, че глобалните продажби на автомобили през 2020 г. ще бъдат с 20-40% по-ниски спрямо нивата от миналата година.

Междувременно Honda отчете нетна печалба от 455,7 млрд. йени за 12-те месеца до края на март, което е с 25,3% по-малко спрямо данните от предходната година. Приходите на концерна се свиха с 6% до 14,9 трлн. йени.

Продажбите на японските производители на четириколесни превозни средства за предходната фискална година се понижиха с 10% до 4,79 милиона броя, засегнати от спад в търсенето на пазари като Китай, САЩ и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още