IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota показа автономен автомобил от следващо поколение

Безпилотният Lexus LS 600hL сканира всичко в радиус на 200 метра

15:07 | 06.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Toyota</em></p>

Снимка: Toyota

Японската автомобилна компания Toyota представи тестови прототип на автономен автомобил от следващо поколение. Публичната премиера на машината ще се състои на предстоящото изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас.

Безпилотният автомобил е построен на базата на предишната генерация на хибридния седан Lexus LS 600hL. Той е оборудван с усъвършенстван LiDAR, който може да сканира пространството в радиус от 200 метра около колата. Новите фотоелектрически сензори позволяват да се разпознават обекти в тъмната част на денонощието и при лошо време.

Машината е оборудвана и с LiDAR-сензори, настроени за работа в ограничен и по-близък диапазон. Те разпознават малки обекти – например деца, намиращи се на близко разстояние на пътя.

Специално за допълнителното оборудване инженерите на Toyota са разработили и специален обтекаем модул, разположен на покрива на колата. Освен с подобрена аеродинамика, тази конструкция се отличава и с компактните си размери. 

В компанията предвиждат направата на поне два работни прототипа, чиито изпитания ще стартират през пролетта в Мичиган. Там японския производител е създал полигон за тестове на автомобили с автономно управление.

От Toyota твърдят, че за да бъде завършен проектът и да се получи пълноценен безпилотен автомобил, трябва да се навъртят милиарди километри. По-голямата част от тях ще бъдат направени в режим на компютърна симулация, а останалите – на обществени пътища.

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още