IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota придобива американски стартъп за автономни технологии

Покупката, направена чрез дъщерното дружество Woven Planet, подчертава стремежа на Toyota да се ангажира с разработването на автономни превозни средства

10:32 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното на японския автомобилен концерн Toyota Motor Corp. за технологични изследвания обяви, че е придобило базираната в САЩ компания Carmera, която предоставя цифрови услуги за автономни превозни средства, като карти, съобщава Nikkei Asia Review.

Това е поредната инвестиция на най-големия автомобилен производител в света по пазарен дял в набиращите популярност автономни технологии. 

Покупката, направена чрез дъщерното дружество Woven Planet за неназована сума, подчертава стремежа на Toyota да се ангажира по-сериозно с разработването на автономни превозни средства, докато конкуренцията между традиционните концерни и технологични гиганти, като Apple и Amazon, в тази област се ожесточава.

Придобиването на Carmera ще предостави на Toyota достъп до карти с висока разделителна способност в реално време и краудсорсинг входове, които са от съществено значение за автономните автомобили да бъдат локализирани и навигирани.

Двете компании си сътрудничат от 2018 г. по проекти, включително по отношение на технология, която с голяма точност актуализира пребоядисаните пътни маркировки на карти с висока разделителна способност.

"Тя е много добре съобразенa с нашата експанзия в световен мащаб като компания," заяви изпълнителният директор на Woven Planet Джеймс Къфнър в интервю за Ройтерс в сряда.

Woven Planet е създадена през януари, за да разработва технологии за мобилност с изкуствен интелект. Звеното изгражда прототипен "град на бъдещето", наречен Woven City в подножието на планината Фуджи, захранван от водородни горивни клетки.

С придобиването Woven Planet ще се стреми да разработи и продаде платформа с отворена карта на производители на оригинално оборудване и производители на автомобили, които искат точни и актуални данни, посочва Къфнър.

По-рано тази година Toyota закупи звеното на Lyft Inc. за автономни технологии срещу 550 млн. долара и инвестира в Ridecell, която осигурява автоматизация за служебните автомобили.

Японците развиват и други партньорства около автономното шофиране, включително съвместно предприятие със SoftBank Corp., дялове в китайската Didi Global Inc. и сингапурската Grab, като в същото време сформира консорциум с General Motors Co, доставчици и производители на чипове.

Преминавайки към ново и нетрадиционно производство на технологии за автономни и електрически автомобили, Toyota все повече се ангажира с придобивания на компании от Силициевата долина за разработването на мобилността на бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още