IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota се отказва от производство на автомобили в Саудитска Арабия

Японският концерн отхвърли предложението на Рияд, определяйки подобно начинание като безперспективно

09:49 | 19.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди две години Саудитска Арабия започна да ухажва японския автомобилен концерн Toyota Motor Corp с идеята да бъде изграден голям завод за автомобили в страната, като част от мащабния план на принц Мохамед бин Салман да пренасочи държавния фокус от петрола и да създаде нови работни места за младите саудитци.

Но японската компания отхвърли предложението на Рияд след края на преговорите, които продължиха без осезаеми резултати, визирайки високите разходи за труд, малкия вътрешен пазар и липсата на местни доставки, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от четирима източници. 

Постигането на сделка с голям автомобилен производител до 2020 г. за изграждането на завод за автомобили е ключова цел в националната промишлена стратегия на кралството, която е част от по-широката програма за диверсификация на икономиката на най-големия петролен износител в света.

Невъзможността да бъде постигнато това ще представлява пречка за принц Салман, след като листването на държавната петролна компания Saudi Aramco беше отложено, а убийството на опозиционния журналист Джамал Кашоги разклати авторитета на Рияд.

Според източници, представители на Toyota, любезно са съобщили, че не се интересуват от изграждането на автомобилен завод на територията на кралството.

От японския концерн посочват, че не могат да коментират текущите дискусии и комуникацията със саудитските власти.

Като част от мерките, предназначени да създадат нови 1,6 млн. работни места в сферата на производството и логистиката в арабското кралство до 2030 г., принц Салман цели да локализира половината от местата в производството на импортни превозни средства и оръжия. Очаква се тези мерки да достигнат до 100 млрд. долара под формата на разходи за саудитските правителствени структури и потребителите до края на следващото десетилетие.

Съгласно сделката, подписана от Toyota през 2017 г., японският концерн се съгласява да извърши проучване за осъществяването на индустриален проект за производство на автомобили и автомобилни части в кралството.

Двама източници, запознати с въпроса, споделиха, че след направеното проучване и преговорите с Рияд, Toyota е заключила, че Саудитска Арабия трябва да предостави огромни по размер субсидии, за да може проектът да бъде жизнеспособен.

Концернът е установил, че производствените разходи ще бъдат сходни с тези на другите страни, само ако има правителствени стимули, които да покриват на 50% въпросните разходи, но дори и в такъв случай Toyota не е сигурна, че предприятието ще бъде печелившо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Саудитците не ги мислете. По-добре да се намери работа на българските мааангали, че като гледам са плъзнали навсякъде из България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 4 години
А, населението няма да работи. Ще работят пакистанците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Е то така е налаган исляма по цял свят.С оръжие.Първо се колят Мека и Медина, после и по други градове, села, паланки, крепости, държави и континенти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
"Кралството - Месокомбинат Родопа" вместо да беше купуало за 100 млрд. пушки от Сашеви и още толко за тренировка на брадати оллигофрени Ал Кайди, Ислямски Държави, Идилии Педилии и други подобни фирми, да си беше купило напрао целата марка Тойота с тия пари .... И то не е задълже да имаш завод за коли ако искаш да излезеш от пещерите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още