IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota ще инвестира 2 млрд. долара в производство на електромобили в Индонезия

Японската компания си поставя за цел половината от глобалните и продажби до 2025 г. да бъдат електромобили

10:29 | 28.06.19 г.
<p>
	Концептуалният електромобил RHOMBUS на Toyota.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Концептуалният електромобил RHOMBUS на Toyota. Снимка: Архив Ройтерс

Toyota Motor планира да инвестира 2 млрд. долара в разработване на електромобили в Индонезия в идните четири години, започвайки с хибридни автомобили, съобщава министерството по морските въпроси на Индонезия, цитирано от Ройтерс.

„От 2019 до 2023 г. постепенно ще увеличим инвестицията си до 28,3 трлн. рупии (2 млрд. долара)”, казва президентът на Toyota Акио Тойода в комюнике, публикувано от министерството.

Японският автомобилен производител коментира този месец, че си поставя за цел половината от глобалните му продажби да бъдат от електромобили до 2025 г., пет години по-рано от първоначалния график. Компанията смята да ангажира китайски производители на батерии, за да отговори на ускорения преход към електрически коли.

Сделката е договорена на среща в Осака в четвъртък между индонезийския министър по морските въпроси Лухут Панджаитан и Тойода.

По-рано този месец съвместното дружество в областта на самоуправляващите се автомобили на Toyota и SoftBank - Monet, съобщи пред Ройтерс, че планира да започне да оперира в Югоизточна Азия догодина.

Индонезия, която е най-голямата икономика в региона, има значителни запаси от никел и латерити, които са важни за производството на литиево-йонните батерии, използвани при електромобилите, и се стреми да привлече чуждестранни автомобилни концерни.

Представители на страната, която вече е втори по големина хъб за производство на автомобили, смятат, че тя може да се превърне в голям регионален играч в производството на литиеви батерии и да захранва бързо растящото търсене на електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още