IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota ще повиши производствения си капацитет в Китай с 20%

Концернът планира да увеличи произвежданите автомобили в заводите си в Тиендзиен и Гуанджоу с 240 хил. на година

13:22 | 17.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Toyota Motor ще добави допълнителен капацитет в автомобилния си завод в китайския град Гуанджоу, съобщи източник на компанията. Освен това тя планира да увеличи производството в завода си в Тиендзиен със 120 хил. автомобила на година, предава Ройтерс.

Близък до компанията източник заяви, че Toyota ще изгради мощности в производствения си хъб в южния китайски град Гуанджоу, за да произвежда допълнителни 120 хил. автомобила на година. Това е повишение с 24 на сто спрямо настоящия капацитет.

Като цяло Toyota планира да увеличи производствения си капацитет между източния пристанищен град Тиендзиен и Гуанджоу с 240 хил. коли на година, или около 20%.

Производственият капацитет на концерна в Китай е 1,16 млн. автомобила на година.

Ройтерс съобщи по-рано тази седмица, че Toyota планира да повиши капацитета в Тиендзиен, за да произвежда 10 хил. електромобила и 110 хил. хибридни коли на година.

Китай съобщи, че ще премахне ограниченията върху чуждестранната собственост за компании, които произвеждат напълно електрически или хибридни коли през 2018 г., за производители на търговски автомобили през 2020 г. и за по-широкия автомобилен пазар до 2022 г. Пекин също така стимулира автомобилните концерни да произвеждат и продават повече електромобили чрез субсидии за покупка и производствени квоти за подобни зелени автомобили.

Планираният допълнителен капацитет на Toyota в Гуанджоу е също за електрифицирани автомобили, съобщи източник на компанията, пожелал да остане анонимен, тъй като няма разрешение да говори по въпроса.

Той не уточни колко ще струва допълнителният капацитет. Разширяването на завода в Тиендзиен вероятно ще струва 257 млн. долара, става ясно от информация на сайта на правителството.

Планираното разширяване на капацитета в Гуанджоу и Тиендзиен е част от стратегията в средносрочен план на японската автомобилна компания за повишаване на продажбите в Китай до два милиона автомобила на година до 2020 г., или скок с над 50%, съобщават четирима запознати източници.

Плановете са сигнал за желанието на Toyota да добави значителен производствен капацитет в Китай с възможност за един или два нови завода за сглобяване на автомобили на най-големия автомобилен пазар в света, разкриват източниците. Вносът на коли също може да нарасне, допълват те.

Освен повишаване на производствения капацитет Toyota планира и значително да разшири мрежите си за продажби и да се съсредоточи повече върху технологиите за електрически коли в рамките на стратегията си, отбелязват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още