IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota свива плановете си за завода в Мексико

Вместо първоначалните 1 млрд. долара ще бъдат инвестирани до 700 млн. долара, а производството се свива наполовина до 100 000 автомобила на година

09:38 | 25.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Toyota възнамерява да построи значително по-малък производствен завод в Мексико от досега планираното. Заводът в Гуанахуато ще бъде с 30% по-малък, отколкото бе планирано, казва говорител на компанията, цитиран от Ройтерс.

Новата инвестиция сега възлиза на около 700 млн. долара, докато преди се спрягаше сума от 1 млрд. долара. Продукцията пък ще бъде два пъти по-малка – до 100 000 автомобила на година. 

Плановете за завода в Мексико не са нови, но бяха замразени заради финансовата криза и размразени отново през 2015 г. Тогава първоначалните инвестиции по проекта също бяха намалени – с около 40% от предвижданите през 2008 г. до 1 млрд. долара. 

Заводът, който ще бъде компактен и няма да има висящи транспортьори, характерни за автомобилните заводи, трябва да се превърне в пример за останалите заводи. След определянето на новата глобална архитектура на Toyota (TNGA) първата фабрика на компанията, коqто се очаква да работи по новите спецификации, е именно тази в Гуанахуато. 

Toyota си спечели критиките на Доналд Тръмп, след като през 2015 г. обяви намеренията си да премести производството на своята Corolla от Канада в Мексико. Американският президент заплаши чуждестранните автомобилни производители и други компании с „наказателни мита“, ако произвеждат автомобили и стоки за американския пазар в друга държава. Говорител на Toyota заявява сега, че новото решение не е обвързано с изказванията на президента, а с преоценка на производствената стратегия за Северна Америка. 

Компанията разполага с десет завода в осем американски щата, които произвеждат общо над 2 млн. автомобила годишно. 

В началото на годината японският автомобилостроител заяви, че ще похарчи 10 млрд. долара за капиталови инвестиции в САЩ през идните пет години - колкото са били инвестициите му и през предходните пет години. Тези 10 млрд. долара инвестиции включват новата северноамериканска централа на Toyota в щата Тексас, която се строи в момента, както и големи подобрения на заводите на компанията, заяви изпълнителният директор на компанията за Северна Америка Джим Ленц.

Тръмп обаче атакува и местните автомобилни производители General Motors и Ford заради пренасочването на част от производството и работните места към Мексико, където работните заплати са значително по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още