IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota вероятно ще прогнозира ръст на печалбата за новата фискална година

Солидното търсене и по-слабата йена ще подкрепят рентабилността на японския концерн, смятат анализатори

14:36 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Анализатори очакват Toyota Motor Corp. да прогнозира ръст на печалбата за новата фискална година, подкрепена от солидното търсене и по-слабата йена дори когато разходите за суровини и проблемите във веригите на доставка оказват негативен натиск върху автомобилната индустрия, съобщава Ройтерс. 

Прогнозата, в допълнение към очакваното голямо увеличение на печалбата през току-що приключилата фискална година за японския автоконцерн, подчертава способността на компанията да се ориентира в трудната среда, отчасти чрез прехвърляне на част от разходите върху клиентите, тъй като недостигът на чипове затяга доставките.

Пазарът ще следи внимателно, за да види колко голямо отрицателно въздействие ще окажат по-високите цени на суровините върху Toyota и другите японски автомобилни производители, както и техните очаквания за йената, коментира Сейджи Сугиура, старши анализатор в Tokai Tokyo Research Institute.

Според анкетата Toyota ще обяви прогноза за 11-процентно увеличение на оперативната печалба за 2022 г. до 3,36 трлн. йени (25,7 млрд. долара). Това е медианната оценка на анкетирани от Refinitiv анализатори.

За току-що приключилата година анализаторите очакват печалбата да се увеличи с 37% до 3,02 трлн. йени.

Компанията заяви, че както глобалното производство, така и продажбите са отбелязали увеличение за първи път от три години през фискалната 2021 г. Все пак Toyota беше принудена да обяви съкращения в производството между април и юни, тъй като нейните доставчици се сблъскаха с прекъсвания, свързани с коронавируса и други ограничаващи фактори.

В допълнение към нарастващите цени на суровините, доставките се очаква да бъдат усложнени и от блокадата в Китай заради новите коронавирусни огнища.

През фискалната 2021 г. Toyota успя да продаде 9,51 млн. автомобила. Така концернът записва втората по сила година при продажбите в своята история. Данните надхвърлят целта на Toyota за 9,4 млн. продажби.

За разглеждания период концернът е успял да произведе 8,57 млн. превозни средства, което е в съответствие с целта за 8,5 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още