IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп неоснователно е заплашвал вноса на автомобили с мита през 2019 г.

Министерството на търговията на САЩ публикува поверителния доклад, на основата на който бившият президент говореше за налозите

12:53 | 07.07.21 г.
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Erin Schaff/Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Erin Schaff/Bloomberg

Министерството на търговията на САЩ публикува поверителен доклад на администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който беше в основата на заплахите на държавния глава през 2019 г. да наложи мита върху вносни автомобили заради националната сигурност.

Тръмп обяви през май 2019 г., че някои неидентифицирани внесени автомобили представляват риск за националната сигурност. Той отказа да предаде доклада на Конгреса или на обществеността, което предизвика съдебен процес, за да бъде разкрит.

Републиканският сенатор Пат Тоуми, който изготви законодателството, изискващо публикуването на документа, коментира, че „бърз поглед потвърждава това, което очаквахме: Оправданието за тези мита е толкова напълно неоснователно, че дори авторите са твърде смутени“.

Тръмп заплаши, но никога не наложи мита до 25 процента върху вносни автомобили или части. Автомобилните производители заявиха, че митата ще доведат до загуба на стотици хиляди работни места в индустрията, ще повишат цените на превозните средства и ще застрашат разходите на индустрията за самоуправляващи се автомобили.

В редактирания доклад от 116 страници се казва, че проучванията и разходите на най-големите чуждестранни автомобилни производители отразяват фактически субсидии на родните им пазари, като конкретно се посочват Volkswagen Group и Toyota.

„Значителното навлизане на вноса през последните три десетилетия сериозно отслаби автомобилната индустрия в САЩ“, посочва се в доклада и се допълва, че това "застрашава военното ръководство на САЩ и способността му да изпълнява американските отбранителни изисквания".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още