IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп все още не се е отказал от митата върху европейските автомобили

Прогнозите са за скок на цените с около 6000 долара

22:41 | 21.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Налагането на мита за европейските автомобили, влизащи на пазара в САЩ, най-вероятно ще е следващата важна крачка в политиката на президента Доналд Тръмп. Това обясни началникът на финансовата комисия в Сената Чарлз Грасли, който обаче уточни, че става въпрос за негова прогноза, а не за потвърдена от канцеларията на президента инициатива.

Според Грасли, цитиран от Automedia.bg, до средата на февруари ще стане ясно дали Вашингтон ще облагат с 25% вноса на автомобили и компоненти за производството им в страната, като идеята зад този ход е да бъде принуден ЕС да сключи ново търговско споразумение със САЩ.

Според независими прогнози, ако митата от 25% станат факт, то цената на вносните коли в САЩ ще скочат с около 6000 долара.

През миналата година Тръмп повдигна въпроса и това наложи среща с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след която стана ясно, че преговорите продължават и може да не се стигне до мита. По-късно официалната политика на САЩ беше, че няма да има налози върху колите, идващи от ЕС и Япония, докато е налице „напредък в преговорите” с тях.

Основното искане на Тръмп е ЕС да се откаже от митата си от 10%, с които се облагат американските коли в Европа. Сега в САЩ налозите за европейски автомобили е 2,5%, а тези за пикапи – 25%, пряка мярка за защита на местните производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още