IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Volkswagen все по-близо до сделката за новия завод

Ако не се появи проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена, посочват източници от турска страна

15:25 | 05.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен гигант Volkswagen ще построи новия си завод в страната, след като тази седмица е била проведена „извънредно положителна“ среща между високопоставени представители на компанията и президента Реджеп Ердоган. Това съобщават трима турски източници пред агенция Ройтерс.

Миналата седмица стана ясно, че двете страни провеждат преговори относно турския данъчен режим върху превозните средства, за да може на тази база да бъде сключена сделката за инвестицията в размер на 1 млрд. евро.

Автомобилният производител, който обмисля възможността за строеж на завода и в България, все още не е обявил официално окончателното си решение, но според източници компанията е положително настроена за инвестицията в Турция.

Ердоган и високопоставените представители на Volkswagen са успели да превъзмогнат по-голяма част от наличните проблеми по време на среща тази седмица, заяви единият от източниците от турска страна, запознат с въпроса. В същото време източник от Volkswagen посочи, че Ердоган е имал среща с главния изпълнителен директор на концерна Херберт Дийс през изминалите дни.

„Преди това имаше някои дребни въпроси, като уреждането на данъците върху автомобилите, които ще бъдат продавани. По време на срещата беше достигнато почти цялостно споразумение“, посочват източниците от турска страна. „Ако не се появи проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция“, заявяват още те.

По-големите данъци върху по-мощните автомобили в Турция ограничават купувачите и производителите до по-малки двигатели. Автомобили с двигатели от под 1,6 литра представляват 96% от пазара на нови автомобили в Турция през 2018 г. Според запознати турските власти се опитват да намерят формула, която да успокои притесненията на Volkswagen, но без да се поставят останалите автомобилопроизводители в неизгодна позиция.

Водещи компании като Fiat, Renault, Ford, Hyundai и Toyota са произвели над 1,3 млн. превозни средства в Турция през изминалата година.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви във вторник по време на визита в Анкара, че Volkswagen прави голяма инвестиция в Турция.

Според друг източник от германския концерн все още остават да бъдат направени само някои второстепенни уточнения, най-вече по въпросите с данъчното облагане. Очакванията са споразумението да бъде окончателно постигнато до няколко седмици, а заводът да бъде построен в западната провинция Маниса, посочват още запознатите.

„Това решение (за строежа на завода в Турция – бел. ред.) ще бъде обявено скоро, след като окончателните корекции бъдат направени“, заяви втори турски източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 4 години
Защо в Израел няма завод за автомобили?И дори не са правили опит да построят,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 19
Вся власть Советам!
преди 4 години
Без да твърдя че положението в България е цветущо, ти какво всъщност твърдиш? Че по времето на Сергей Станишев България беше по-добре ли? Или по времето на Тройната коалиция? Или по времето на т.нар. "Цар"? Или по времето на Иван Костов? Или по времето на Жан Виденов? Или по времето на Андрей Луканов? Кажи си, не се срамувай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 4
data
преди 4 години
спок , не е ясно ква е била ролата на Бг от самото начало , щот много е вероятно ние да сме били клечката с която да бръкнат по дълбоко в турския г......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 17
nkavrakov1982
преди 4 години
Има нещо извратено в Българския ген. Няма народ, дето управниците, които той уж е избрал/избрал силно казано, защото изборите ги купуват/, го унижават, ограбват, и мачкат, и той тихо и кротко да ги търпи. Няма такава нация. Дори в Африка, племената се бунтуват. Наистина сме уникална нация. Достойна за учебниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 9
red6
преди 4 години
По-култовото, едно от предимствата на България пред Турция е... по-ниските разходи за труд, което кажи-речи се превежда до по-ниски заплата. WTF? И като се има предвид, че завода го гласят до Измир (не Истанбул) или до София (със значително по-високи заплата спрямо където и да е в страната). Пълен потрес и боковщина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 18
nkavrakov1982
преди 4 години
След 10 годишно управление комунистите от ГЕРБ, до такава степен доразрушиха и опоскаха България, и прогониха квалифицираните кадри, че не сме в състояние да привлечем голям производител на автомобили, като Фолсваген!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още