IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война разпалва напрежението сред германските автопроизводители

Автомобилният сектор е ключов за растежа на икономиката на страната и еврозоната

13:13 | 12.11.18 г.
<p>
	Производство на VW e-Golf във фабрика в Дрезден. Снимка: Ройтерс</p>

Производство на VW e-Golf във фабрика в Дрезден. Снимка: Ройтерс

Автомобилната индустрия все още е сред основните фактори, които движат икономиката на Германия. Очаква се производството на автомобили в страната да продължи да се увеличава през четвъртото тримесечие на 2018 г., но част от компаниите в бранша се съмняват заради нестихващото търговско напрежение и спада на продажбите на превозни средства за 5 пореден месец в Китай, съобщава Bloomberg.

Германия отговаря за около една трета от икономиката на еврозоната. Поради това представянето на страната е от голямо значение за 19-те страни членки на еврозоната. Ръстът на валутния съюз се е забавил до 0.2% през третото тримесечие на тази година, което е най-слабото повишение през последните 4 години. Резултатите на Германия за изминалото тримесечие ще бъдат публикувани на 14-ти ноември.

Икономистите намалиха прогнозата си за годишния растеж на икономиката на еврозоната до 1,8%, показва проучване на Bloomberg.

Настоящото забавяне съвпада с новите автомобилни тестове за отделянето на вредни емисии във въздуха, които удариха продажбите на няколко модела в Европа, като това се отрази на автомобилния сектор в най-голямата икономика в Европа. Индустриалното производство се сви през изминалото тримесечие, но Министерството на икономиката на Германия очаква подобрение, предава Bloomberg TV Bulgaria.

През октомври са произведени 440 хил. коли в Германия, докато през август броят им е бил 310 хил., показват данни на Асоциацията на германските производители на автомобили VDA.

Икономиката на Германия вероятно ще се повиши с 0.8%, твърди икономистът в UniCredit Даниел Вернаца. Експертите от JP Morgan Грег Фузеси и Дейвид Маки очакват сериозно повишение на индустриалното производство през октомври. Не отсъстват и по-предпазливи прогнози. Икономистите от HSBC Стефан Шилбе и Райнер Сарторис очакват лек ръст, като се позовават на напрежението сред автомобилните компании.

Напрежението сред автопроизводителите не нараства единствено заради новите тестове за вредни емисии. Забавянето на растежа на автомобилния пазар в Китай също оказва влияние, тъй като азиатската страна отговаря за 40% от глобалните доставки на автомобили на германската компания Volkswagen. Също така пазарът в Китай е най-големият за производителите Mercedes-Benz, BMW и Porsche.

Производителите на автомобилни части Continental AG и Schaeffler AG понижиха прогнозата си за печалба заради спада на търсенето в Китай.

Към момента директорите на големите играчи в бранша запазват спокойствие. Продажбите ще се възстановят след няколко месеца, прогнозира финансовият директор на Volkswagen Франк Уитър през октомври. Финансовият директор на Daimler Бодо Уебър направи подобен коментар. От бранша се надяват, че търсенето в Китай ще се стабилизира, след като продажбите на превозни средства в страната се понижават за 5 пореден месец.

Търговската война ще създаде предизвикателства за сектора до края на годината, смята директорът на подразделението за продажби на Volkswagen Кристиан Далхайм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още