IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на нови дизели в България се срива с една пета за първото полугодие

Тази тенденция е трайна и се дължи преди всичко на планираното въвеждане на рестрикции за влизане в определени зони на дизелови коли

14:29 | 04.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Търсенето на нови дизелови автомобили в България се е сринало през първото полугодие на годината с над една пета (22,3 на сто) на годишна база. За целия Европейския съюз свиването  е със 17,2 на сто, става ясно от публикуваните днес данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). По този начин делът на продадени бензинови коли за второто тримесечие вече възлиза на почти 60%.

В България в периода април-юни са продадени с 26% по-малко автомобили с дизелови двигатели, като те вече са 3992 срещу 5546 за същия период на 2018 г. За полугодието търсенето на дизели е 22,3 на сто по-ниско, като са купени 7928 модели с такива двигатели.

Оказва се, че тази тенденция е трайна и се дължи преди всичко на планираното въвеждане на рестрикции за влизане в определени зони на дизелови коли и намеренията забраните да обхващат все по-големи части от населените зони. Друга причина са все още неотшумелите скандали около манипулираните данни за разхода на гориво на тези автомобили.

В същото време продажбите на нови бензинови автомобили за полугодието не скачат с тези темпове. За страните от ЕС ръстът е 2,5%, а за България - с 11,5%. Отчита се и сериозен ръст в търсенето на електромобили, като за ЕС той е над 90% за полугодието със 125 344 продажби. За България за същия период нарастването е от 120,3%, формирано от 141 продажби. Вероятно с основна заслуга за силното нарастване е компанията за споделени автомобили Spark, която разширява автопарка си.

Плъгин хибридите също се радват на засилен интерес – ръст от 6,9% за ЕС и 73,3 на сто в България за полугодието, както и на класическите хибриди – 39,8% за Европа и 26% в нашата страна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още