IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber и Daimler сключват партньорство за автономни коли

Германската компания ще захранва стартъпа със самостоятелно движещи се автомобили

09:05 | 01.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Daimler AG, производителят на Mercedes-Benz, подписа споразумение с Uber Technologies Inc., с което самостоятелно движещите се превозни средства на германската компания ще влязат във флотилията на компанията за споделени пътувания в „следващите години", предава Bloomberg.

Двете компании разкриха само няколко детайла около сделката и докато подробностите са договарят тепърва, те биха могли да се променят в зависимост от това как се развива пазарът на автономни коли. Не е ясно кога точно автономните автомобили ще бъдат на разположение или какви са финансовите условия. Споразумението обаче сигнализира готовността на Uber да отвори своята мрежа от споделени пътувания за технологиите на други компании, коментира агенцията.

Базираната в Щутгарт Daimler е агресивна, когато става въпрос за разработване на технология за автономно шофиране. Партньорството може да сложи производителя на автомобили в силна позиция да печели от тази сфера, когато технологията е готова. Споразумението не включва планове за обединяване на усилията за съвместно разработване на технологии за автономни превозни средства, пояснява говорителят на Daimler Хендрик Закман. 

„Автомобилните производители като Daimler са от решаващо значение за нашата стратегия, защото Uber няма опит в производството на автомобили, а в действителност да се правят автомобили е наистина трудно", пише главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик в пост в корпоративния блог. „Това ми стана особено ясно, след като посетих един автомобилен завод и видях колко усилия отиват в проектирането, тестването и монтажните дейности на автомобилите“.

Компаниите все още преговарят по някои от условията на споразумението, но очакват, че един ден автономно движещи се Mercedes-и може да вземат пътник, който е наел колата чрез приложението на Uber.

„Като изобретател на автомобила, Daimler има за цел да бъде лидер в автономното шофиране - един от най-интересните аспекти на преоткриването на мобилността“, пояснява от своя страна Дитер Цетше, председател на Борда на директорите на Daimler и изпълнителен директор на Mercedes-Benz Cars. 

Базираната в Сан Франциско Uber също развива собствени самостоятелно движещи се превозни средства. Uber придоби през август миналата година компанията за самостоятелно движещи се камиони Otto за 680 млн. долара. Тя тества автономни превозни средства в Питсбърг и стартира подобни тестове и в Сан Франциско, преди щатът Калифорния да отмени регистрацията и да спре тестването. 

Графикът за развитието на технологията остава несигурен, дори и за самите компании. Автономните превозни средства на Uber се контролират при тестовете от двама души и се нуждаят от редовни интервенции, за да се предотвратят сблъсъци.

„Докато Daimler ще се опита да доставя самостоятелно движещи се на Uber възможно най-скоро, това няма да се случи в продължение на няколко години, а също така ще зависи от регулациите", казва Закман.

Други компании също се опитват да сключват партньорства. Volvo Cars има подобен договор с Uber за доставка на автомобили. General Motors Co. инвестира през януари 2016 г. 500 млн. долара в Lyft Inc. и закупи стартъпа за автономни коли Cruise.

Alphabet Inc., която работи над разработването на самостоятелно движещи се коли поне от 2009 г. насам, нарече през декември своята програма за автономни превозни средства Waymo. Компанията обмисля продажбата на хардуер на производителите на автомобили и сключи сделка с Fiat Chrysler Automobiles NV, с която да предостави на превозните средства на концерна технологията за самостоятелно шофиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още