IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber: Най-лошото мина

Повишените приходи от бизнеса с доставка на храни отчасти компенсират спада при превозите

10:56 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Uber Technologies Inc. заяви, че тримесечните резервации от клиенти, които пътуват с колите на компанията, намаляват за първи път заради ефектите на коронавируса, но бизнесът вече започва да се възстановява.

Базираната в Сан Франциско компания никога не е реализирала коригирана тримесечна печалба и е малко вероятно да го направи тази година. Сега Uber очаква да достигне този крайъгълен камък през следващата година благодарение на съкращаването на разходите, което ще елиминира разходи за над 1 милиард долара, заяви главният изпълнителен директор Дара Косровшахи по време на конферентен разговор с анализатори.

През април бизнесът с пътуванията е спаднал с около 80%, но Косровшахи казва, че продажбите са се увеличили за всяка от последните три седмици и са напът да го направят отново тази седмица. „Вярваме, че САЩ са на дъното“, каза той. Акциите поскъпнаха с около 6% в разширената търговия в четвъртък.

Проблемите през последното тримесечие за бизнеса с автомобили на Uber и за по-голямата част от транспортната индустрия са свързани с разпространението на коронавируса по света. И макар акциите да са под натиск през първото тримесечие, Косровшахи се опита да успокои инвеститорите по време на конферентен разговор през март, като обясни, че бизнесът ще има 4 милиарда долара паричен буфер при най-лошия сценарий.

Uber е основен инвеститор в Didi Chuxing, най-големият оператор на споделени пътувания в Китай, откъдето произхожда вирусът. До април Uber оттегли финансовата си прогноза за годината и заяви, че ще отпише значителна такса за инвестициите, която възлиза на 2,1 милиарда долара. Това доведе до отчитане на тримесечна нетна загуба от 2,94 милиарда долара, което почти утрои загубата спрямо преди година.

Въпреки това Uber се доближи през първото тримесечие до целта си да генерира коригирана печалба. Загубата, без данъци, лихви и други разходи, намаля с 30% от преди година до 612 млн. долара.

Друг положителен момент беше бизнесът с доставки на храна, който помогна за компенсиране на спада на превозите. Клиентите генерираха 52% ръст на брутните резервации за доставка на храна до 4,68 милиарда долара през първото тримесечие. Брутните резервации от пътувания - мярка, която внимателно се наблюдава от инвеститорите, спаднаха с 5% до 10,9 милиарда долара. Година по-рано растежът беше повече от 20%.

„Макар че бизнесът ни с превози е силно засегнат от продължаващата пандемия, ние предприехме бързи действия, за да запазим силата на баланса си“, казва Косровшахи в изявление. „Заедно с нарастването на доставките на храна сме насърчавани от ранните признаци, които наблюдаваме на пазарите, започващи да се отварят“, допълни той.

През изминалата седмица Uber предприе редица стъпки за намаляване на разходите. Компанията заяви, че ще прекрати операциите за доставка на храна в повече от половин държави и че нейното подразделение в Близкия изток Careem ще съкрати 31% от служителите си. В сряда компанията каза на служителите, че съкращава 14% от персонала като цяло и посочи, че през следващите две седмици ще бъдат намалени още повече разходите. Uber заяви в четвъртък, че ще прехвърли бизнеса си с велосипеди и скутери на друга компания – Lime, и ще инвестира повече капитал в стартъпа.

За да постигнат преработения план за печалба на компанията, всички отдели ще трябва да направят свивания, заяви Нелсън Чай, главният финансов директор, по време на конференцията в четвъртък. „Няма свещени крави", каза той.

И въпреки че Uber бърза да намали разходите и се готви да приложи нова политика, изискваща някои шофьори и пътници да носят маски за лице, се появи нова заплаха. Нейният роден щат, Калифорния, заведе дело срещу компанията и нейния конкурент Lyft Inc. тази седмица с довода, че те нарушават закон, позволяващ на техните шофьори да получават обезщетения за служители. Ако загубят делото, компаниите са изправени пред значителни нови разходи, които ще променят бизнес моделите им в Калифорния и могат да накарат други власти да предприемат подобни действия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още