IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber обещава по-голяма защита за служителите си в ЕС

Компанията е критикувана за това, че класифицира шофьорите си като независими изпълнители, а не като свои служители с редица гарантирани права

08:53 | 16.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският доставчик на споделени пътувания Uber призова регулаторите на Европейския съюз (ЕС) да признаят стойността на договорните отношения с подизпълнители при създаването на работни места, докато те подготвят нови правила за защита на работниците в т. нар. "гиг" икономика (от англ. gig economy - неофициална заетост благодарение на ръста на онлайн платформите като Airbnb и Uber, чрез които хората купуват и продават услуги, бел. ред.).

Компанията е критикувана за това, че класифицира шофьорите си като независими изпълнители, а не като свои служители с редица гарантирани права като минимална заплата, платени отпуски и почивки.

Uber има смесени резултати в защитата на своя бизнес модел. Компанията постигна победа в Калифорния през ноември миналата година, когато избирателите приеха предложение, което ѝ позволява да третира шофьорите си като изпълнители. Един от най-големите ѝ тестове досега ще бъде на 19 февруари, когато Върховният съд на Обединеното кралство ще се произнесе относно правата на работниците.

Коментарите на Uber в „бяла книга“ до Европейската комисия предхождат консултация на 24 февруари, когато изпълнителният орган на ЕС ще търси обратна връзка от работниците и представителите на работодателите относно правата на служителите, преди да изготви закони по този въпрос до края на годината.

„Този стандарт (за работа на платформата) трябва да признае стойността на независимата дейност и да се основава на принципите, за които шофьорите и куриерите казват, че са най-важни за тях“, заяви, цитиран от Bloomberg, главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи в публикация в корпоративния блог.

Той казва, че работниците трябва да имат гъвкавост и контрол върху това кога и къде искат да работят и че всички промени трябва да се отнасят за сектора, а не само за една компания.

„Вярваме, че е възможен нов подход - такъв, при който достъпът до защита и предимства не става за сметка на гъвкавостта и създаването на работни места“, каза Косровшахи.

Европейският съюз възнамерява да подобри условията на труд на работниците на платформите, а коментарите на Косровшахи предшестват публикуването от страна на ЕК на идеи как това може да бъде постигнато. Тези препоръки се очакват по-късно този месец, като законодателните предложения е възможно да бъдат направени до края на годината.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер например заяви, че регулаторите обмислят освобождаване от правилата за конкуренция за организиран труд, за да позволят на работниците на платформата да обсъждат заплатите си, без да нарушават правилата на блока. Ръководителят на Uber пояснява няколко пъти в публикацията, че е изключително важно водачите да запазят гъвкавостта да избират кога да работят.

Комисията заяви, че първо ще потърси обратна връзка за това дали е необходим закон за подобряване на условията на труд на работниците, следващи втора консултация относно съдържанието на закона.

„Като част от консултацията със социалните партньори Европейската комисия разглежда редица теми, като несигурните условия на труд, прозрачността и предвидимостта на договорните договорености, предизвикателствата за здравето и безопасността и адекватния достъп до социална защита“, каза говорител на ЕК пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още