IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber освобождава още тестови шофьори на автономни автомобили

Фокусът ще е върху висококвалифицирани шофьори, твърди компанията

14:25 | 12.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Uber Technologies освободи повече от 100 тестови шофьори от програмата си за автономни автомобили в Питсбърг и Сан Франсиско, месец след фаталната катастрофа с участието на един от техните автомобили роботи.

Късно в сряда Uber обясни този ход, заявявайки, че иска да се фокусира повече върху по-висококвалифицирани шофьори - „специалисти по мисията“, които да могат да управляват автономните превозни средства както по време на тестовите трасета, така и на обществените пътища. През май компанията премахна около 300 подобни длъжности в Темпе, Аризона, мястото на катастрофата от март 2018 г., при която загина пешеходец, и закри операциите си там, след като щатският губернатор забрани по-нататъчни тестове на автомобили върху обществените пътища.

Uber предприе обширен преглед на програмата за самоуправляващи се автомобили след инцидента в Темпе, при който беше блъснат и убит пешеходец, пресичащ улица. Следователите заявиха по-късно, че единственият шофьор на автомобила, чиято работа е била да следи за безопасността по време на теста, е гледал телевизионно шоу на телефона си, което е допринесло за инцидента. 

Експерти по самоуправляващите се коли поставят под въпрос ефективността на технологията на Uber, както и решението на компанията от края на 2017 г. да съкрати длъжността на втори шофьор по сигурността, който преди това седеше на предната седалка на автономните тестови коли. Компанията е деактивирала автоматичната система за спиране при спешен случай на участвалия в катастрофата Volvo. Това решение е добавило допълнителна отговорност върху оператора за това дали да спре или отклони автомобила в случаи на препятствие, става ясно от доклад на федералните следователи от миналия месец, цитиран от WSJ.

Много технологични експерти смятат, че самоуправляващите се превозни средства са бъдещето на транспорта, защото премахват човешката грешка. По този начин се очаква да намалее броят на катастрофите, както и да поевтинеят застраховките по гражданска отговорност. По всичко личи, че технологията ще се развива с години и може да бъде възпрепятствана от регулаторни ограничения.

Uber заяви, че смята да назначи повече от 55 допълнително обучени специалисти за мисията. В идващия месец компанията планира да проведе лимитирани тестове на самоуправляващите се автомобили в Питсбърг , където е и най-големият ѝ автономен автомобилен център, заяви говорителка на компанията.

Тестовите оператори, които получават по 25 долара на час, са обучени да са нащрек, дори и ръцете им да не са на волана, докато превозните средства се движат по зададените им маршрути.  Шофьорите твърдят, че работата изисква бдителността им през цялата 8 часова работна смяна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още