IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber разширява програмата си за автономни коли в Аризона

Потребители, които ползват услугата UberX в Темпе, ще получават самостоятелно движещ се автомобил

09:40 | 22.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен стартъп Uber Technologies Inc. разшири своята програма за самостоятелно движещи се автомобили в Темпе, Аризона, втория по големина град на щата, където клиентите ще могат да тестват автоматизираната технология на компанията за споделени пътувания, предава Bloomberg.

От вторник потребители, които ползват услугата UberX в Темпе, ще получават самостоятелно движещ се автомобил, ако такъв е свободен за ползване към момента на поръчката, заяви говорител на компанията.

Губернаторът на Аризона Дъг Дюси, привърженик на технологията за автономно шофиране, е участвал тържествено в първото пътуване, съобщиха от компанията. Дюси ухажваше Uber да започне тестове в Аризона, след като експериментите със самостоятелно движещи се коли бяха забранени по улиците на Сан Франциско през декември от съответната ресорна агенция в Калифорния. Причината - компанията отказа да подаде заявление за разрешение от Агенцията за моторните превозни средства в Калифорния, тъй като считаше, че този документ не се изисква в случая. 

Подобен тест на Uber се провежда и в Питсбърг, където местните власти не изискват такива специални разрешителни. Освен това през август миналата година Uber придоби компанията за самостоятелно движещи се камиони Otto за 680 млн. долара.

Автономните превозни средства са от решаващо значение за бъдещето на Uber, която се надява да ги използва, за да замени около 1,5 милиона шофьори, които имат договорни отношения с компанията, за да си осигури сигурна база. Uber загуби повече от 800 милиона долара през третото тримесечие въпреки нарастващите продажби, отчасти поради увеличаването на разходите за инициативи като развойната дейност над автономните превозни средства, поясняват източници, запознати с въпроса.

Информацията за тези тестове се случва на фона на скандал около Uber, свързан със сексуален тормоз от страна на бивш софтуерен инженер и бойкот заради факта, че фирмата се възползва от протеста на таксиметровите компании в Ню Йорк срещу решението на администрацията на Тръмп и в продължение на 1 час, в който летище "Джон Ф. Кенеди" не бе обслужвано от таксита, изпращаше коли, за да поеме пристигащите и заминаващите.

Други компании също работят в това направление. Volvo Cars сключи договор с Uber за доставка на автономни автомобили. General Motors Co. инвестира през януари 2016 г. 500 млн. долара в Lyft Inc. и закупи стартъпа за автономни коли Cruise.

Alphabet Inc., която работи над разработването на самостоятелно движещи се коли поне от 2009 г. насам, нарече през декември своята програма за автономни превозни средства Waymo. Компанията обмисля продажбата на хардуер на производителите на автомобили и сключи сделка с Fiat Chrysler Automobiles NV, с която да предостави на превозните средства на концерна технологията за самостоятелно шофиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още