IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber ще съкрати 14 на сто от служителите си

Главният изпълнителен директор Дара Косровшахи няма да получава заплата до края на годината

18:42 | 06.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американската компания за споделени превози Uber Advanced Technologies ще съкрати 14 на сто от сътрудниците си заради резкия спад на клиентите, породен от пандемията от Covid-19, се казва в изявление на фирмата. Концернът ще прати на борсата около 3700 свои служители на пълен работен ден.

За намерението на Uber стана ясно и от нейно писмо до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, което бе качено на сайта ѝ.

Главният изпълнителен директор на Дара Косровшахи е дал зелена светлина след консултации с Борда на директорите да не получава заплата до 31 декември 2020 година. Това решение е влязло в сила от 2 май.

Uber предвижда уволненията първоначално да доведат до разходи за около 20 млн. долара за прекратяване на договорите.

Базираната в Сан Франциско Uber бе основана от Травис Каланик и Гарет Кемп през 2009 година, а днес работи в над 500 градове почти в 80 страни.

Според информация на университета "Джонс Хопкинс", който прави разчети въз основа на сведения от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани над 1 200 000 случая на заразени с новия коронавирус, а от тях 71 078 души са починали, отбелязва DPA.

От повече от 450 центъра за шофьори, където Uber работи по целия свят, 40% ще бъдат затворени. Местоположенията, наречени Greenlight Hubs, се използват за подписване на договори от хора, които карат за Uber, учат ги как да използват приложението и да решават проблеми, които възникват при дейността. През март, докато вирусът се разпространяваше в Северна Америка, Uber заяви, че временно затваря всички центрове в САЩ и Канада.

Сега Косровшахи дава знак, че в следващите две седмици ще бъдат предложени още „трудни корекции“. „Дни като този са брутални“, пише той в писмо до служителите си, с което разполага Bloomberg.

Американската компания обяви през април, че очаква отписване на 2,2 млрд. долара за първото тримесечие заради разпространението на коронавируса. Освен това прогнозира спад на приходите между 17 и 22 млн. долара за тримесечието.  През март компанията за споделено пътуване обеща 10 млн. безплатни превоза и доставки на храни на здравни работници и хора в нужда по време на периода на блокада, която има за цел да намали разпространението на вируса. 

Но Uber оттегли прогнозата си за брутните резервации, коригираните нетни приходи и коригираната EBITDA за 2020 и заяви, че инициативите, започнати отговор на епидемията, включително финансова помощ на шофьорите и доставчиците, ще бъде включени в приходите ѝ за първото и второто тримесечие.

Ето защо Uber очаква спад на приходите за първото тримесечие с около 17 до 22 млн. долара, както и с 60 до 80 млн. долара за второто тримесечие.

Инвестициите на компанията ще са намалени с между 1,9 и 2,2 млрд. долара през първото тримесечие, което завърши на 31 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още