IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволниха президента на АвтоВАЗ

Наследникът на Бу Андерсон ще стане ясен до седмица

12:04 | 08.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бу Андерсон. Снимка: АвтоВАЗ</p>

Бу Андерсон. Снимка: АвтоВАЗ

Ръководството на алианса Renault-Nissan взе решение да освободи от поста му президента на най-големия руски автомобилен производител АвтоВАЗ Бу Андерсон. Наследникът на шведския топ мениджър ще бъде обявен на 15 март.

Договорът на Андерсон изтичаше през декември тази година, но в крайна сметка бе решено той да бъде прекратен предсрочно. Причините не бяха обявени официално, но те стават ясни от прес-съобщението на Renault-Nissan. В него се казва, че наследникът на шведа ще трябва да измъкне компанията АвтоВАЗ от кризата, в която е изпаднала.

Според медиите в Русия в алианса са останали крайно недоволни от работата на Андерсон и отстраняването му е обсъждано още през ноември миналата година. Загубата на АвтоВАЗ в края на 2015 г. достигна 74 млрд. рубли, като за нейното намаляване не помогна и жестоката кадрова политика и масовите съкращения на персонала, наложени от вече бившия президент.

Освен това Андерсон не успя да се справи и с поставената му от ръководството на Renault-Nissan задача, според която АвтоВАЗ трябваше да извоюва поне 20% от пазара в Русия. В момента обаче дялът на най-големият руски производител на вътрешния пазар е малко над 15%.

Още новини за АвтоВАЗ четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още