IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русе заработи първата станция за зареждане на камиони с втечнен газ

По план трябва да бъде изградена мрежа от газозарядни станции, която да бъде свързана с европейската

11:48 | 02.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Булмаркет</em></p>

Снимка: Булмаркет

В Русе заработи първата в България станция за зареждане на тежкотоварни автомобили с втечнен газ. Инсталацията е собственост на компанията "Булмаркет".

През 2017 г. компанията изгради терминал за втечнен газ с вместимост от 1000 куб. метра на стойност 4,5 млн. евро. Съоръжението се състои от четири вертикални криогенни резервоара с вместимост от 250 куб. метра всеки, разположени край частното пристанище "Булмаркет" в Русе.

По план трябва да бъдат инсталирани още станции за зареждане с втечнен газ на входно-изходните точки на страната - Русе, Видин, по пътя за Гърция, София, както и в района на Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас, пишат от "Булмаркет".

Целта е свързване на България с европейската мрежа на газозарядните станции за втечнен газ.

Транспортният сектор е един от големите емитенти на парникови газове и в плановете на Брюксел влиза обхващането на части от него (например въздушният и морският транспорт) от схемите за търговия с квоти въглеродни емисии.

Втечненият газ е нискоемисионно гориво и е един от сочените като подпомагащи енергийната трансформация и изпълнението на екологичните цели, заложени в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още