IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчете най-слабия септември за продажбите на коли от 20 години

Макар понижението да е по-малко в сравнение с това през август, данните от септември подчертават проблемите на автомобилната индустрия на фона на пандемията

09:51 | 05.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на автомобили във Великобритания се свиват за втори пореден месец с 4%, бележейки най-слабия септември от над 20 години, съобщава Bloomberg.

Спадът в търсенето, който се вижда от данните на Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT), е предхождан от 5,8-процентовото понижение през август и изглежда, че помрачава допълнително надеждите за скорошно възстановяване на сектора, ударен от пандемията от коронавирус. 

Цифрите са особено разочароващи, тъй като септември обикновено е ключов месец за търговците на дребно в Обединеното кралство, като изискванията за промяната на новите регистрационни номера веднъж в годината дава положителен тласък при покупките. Номерата се издават два пъти в годината – в началото на март и след това в началото на септември. Спадът води до най-лошия септември от въвеждането на сегашната системата за издаване на регистрационни номера през 1999 г., посочват от SMMT.

Регистрациите на автомобили през юли отбелязаха първия месечен ръст за годината, след като автомобилните салони в страната отново отвориха врати след края на националната блокада. Макар че това осигури известно облекчение, тъй като индустрията съкрати работни места и капацитет за преодоляване на пандемията, последните данни предполагат, че това е моментен проблясък на фона на все още ограниченото търсене.

Според прогнозите на SMMT британската автомобилна индустрия ще се сблъска със спад на приходите в размер на повече от 21 млрд. паунда (27 млрд. долара).

В края на септември организацията публикува данни и за производството на автомобили в страната. През август показателят отчита спад от 44,6% до 51 039 превозни средства. Броят на произведените за местния пазар автомобили се понижава с 58,3% на годишна база до 7795 превозни средства, докато този на насочените към чужди пазари коли се понижава с 41,1% спрямо август 2019 г., достигайки 43 244 броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още