IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания разрешава безпилотните коли през 2015 г.

Правителството на Обединеното кралство ще стимулира разработките в областта с пари от новоразкрит фонд

15:45 | 02.08.14 г.
<p>
	Модел позира в прототип на автономен автомобил. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Модел позира в прототип на автономен автомобил. Снимка: Ройтерс

Безпилотните автомобили ще станат легални за използване в градовете на Великобритания от януари 2015 г., обявиха от правителството на Острова.

Транспортното министерство разкрива и фонд от 10 милиона паунда, които ще бъдат използвани за насърчаване на компании, занимаващи се с разработки в областта. Първоначално автономните коли ще бъдат изпробвани в три предварително избрани града.

Машините ще бъдат разделени на два типа – напълно автоматични без шофьор и автономни коли, в които ще се вози човек зад волана, който да поеме контрола, ако нещо се обърка. В момента се обсъждат и промени в пътното законодателство на Обединеното кралство, които се налагат заради новия тип автомобили.

Американското правителство предприе подобни стъпки още през 2011 г., прокарвайки законови промени, след което одобри безпилотните коли за използване по обществената пътна мрежа, стига зад волана да има човек.

Няколко компании провеждат тестове на прототипи на такъв тип автомобили. Напливът от такива проекти бе провокиран от тестовете на Google, след което в отбора се включиха Volvo, Audi, Nissan и др. Английската компания MIRA, която е специалист в областта, съобщи пред Sky News, че разполага с технологии, които могат да помогнат развитието на такива проекти. “Засега сме на етап, в който търсим начин да изпробваме системите в реални условия,” казва още представител на компанията.

Междувременно министърът на науката на Великобритания заяви, че “Британия има всичко необходимо, за да оглави автономната мобилност в световен мащаб.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още