IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания записа най-слабия юни при продажбите на нови коли от 1996 г. насам

Продажбите на напълно електрически автомобили растат с 15 процента на годишна база, но търсенето на плъгин хибридни превозни средства се свива

15:01 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Регистрациите на нови автомобили във Великобритания са се свили с 24 на сто през миналия месец, отбелязвайки най-слабия юни от 26 години насам (1996 г.) на фона на продължаващия недостиг на компоненти и коронавирусните ограничения в Китай, съобщава Ройтерс, цитирайки данни на Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

Продажбите на нови леки коли на британския пазар са намалели до 140 958 броя през юни.

Като основна причина за това SMMT посочва COVID мерките в Китай и недостига на някои основни автомобилни части, включително и на полупроводници, което възпрепятства способността на индустрията да отговори на търсенето.

„Недостигът на полупроводници задушава пазара на нови автомобили дори повече от миналогодишното блокиране“, изтъква изпълнителният директор на SMMT Майк Хоус.

uk1 uk1

Икономиката на Китай вече показва признаци на възстановяване от шоковете при предлагането, въпреки че продължават да съществуват насрещни ветрове за растежа.

Продажбите на напълно електрически автомобили в Обединеното кралство отново растат с 15 процента на годишна база, а търсенето на плъгин хибридни превозни средства се свива с 4425 броя.

„Част от този спад се дължи на продължаващия недостиг във веригите на доставка, който възпрепятства производството на всички модели, но премахването на безвъзмездната помощ за плъгин хибридите означава, че Великобритания вече е единственият голям европейски пазар без стимули за покупка за частните купувачи на електромобили,“ изтъква SMMT.

uk2 uk2

Плъгин хибридите, въпреки спада през юни, представляват един на всеки пети автомобил, закупен от началото на годината, което показва ангажимента на автопроизводителите да доставят повече екологични автомобили, добавят от организацията.

SMMT казва, че регистрациите на нови автомобили в страната от началото на годината са спаднали с около 12 процента до приблизително 802 хил. броя, като това е второто по лоши показатели първо полугодие от 1992 г. насам.

В резултат на това прогнозата на SMMT за годишните регистрирани нови автомобили беше намалена до 1,72 милиона автомобила през май от предишна прогноза за 1,89 милиона броя.

uk3 uk3

Най-успешните модели

По отношение на индивидуалните продажби при моделите през юни лидер е Vauxhall Corsa с 5014 продажби, като автомобилът заема подобна позиция и през първото полугодие с общо 22 212 броя.

Втори през юни и 10-и от началото на годината е Model Y на Tesla с продажби от съответно 4194 броя и 12 011 броя.

След тях се нареждат MINI (3055/16 583 броя), Nissan Qashqai (2987/16 583), VW Golf (2965/13 139) и Ford Puma (2941/18 367).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още