IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамски автомобилен концерн ще строи завод в Германия

VinFast ще си сътрудничи с държавната Germany Trade & Invest при намирането на подходяща локация

14:15 | 06.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко дни след изненадващото оттегляне на Микаел Лошелер като главен изпълнителен директор на Opel и назначаването му като ръководител на виетнамския производител на автомобили VinFast, последният обяви своите амбиции за засилване на своето присъствие в Европа: VinFast иска да построи първия си европейски завод в Германия, пише Automobilwoche.

В търсенето на подходяща локация VinFast си сътрудничи с Germany Trade & Invest (GTAI), държавна компания, фокусирана върху външната търговия.

В завода VinFast ще произвежда електрически превозни средства - както леки автомобили, така и автобуси. В същото време компанията планира и завод в САЩ, който трябва да бъде въведен в експлоатация през втората половина на 2024 г.

По-близо до клиентите

Заместник-председателят на Vingroup и нов главен изпълнителен директор на VinFast Global Ли Ти Ту Туй коментира плана на компанията, като изтъкна, че Европа е един от най-важните ѝ пазари.

„Ерата на междуконтиненталните доставки на автомобили приключи, особено на фона на пандемията от коронавирус. Трябва да разполагаме с фабрики, които са близо до пазарите, за да привличаме повече клиенти“, изтъква той.

VinFast иска да предложи висококачествени електрически превозни средства и специално изживяване на клиентите на достъпни цени. „Убедени сме, че ще намерим място на европейския пазар, особено след като преминаването към електрически превозни средства в Европа вече се случва“, добавя Ту Туй.

„Поздравяваме VinFast за решението им да се присъединят към най-голямата икономика в Европа и автомобилното сърце на континента. Мобилността в Германия в момента се променя решително и може да се очаква, че това ще се случи и при новото правителството. Очакваме с нетърпение да помогнем на VinFast да намери и установи идеално място в Германия”, заяви от своя страна ръководителят на GTAI Роберт Херман.

В допълнение към производствения комплекс в Хай Фонг, Виетнам, който вече работи, Vingroup наскоро започна изграждането на завод за производство на батерии в икономическата зона Вунг Анг, провинция Ха Тин. Инвестицията възлиза на 174 млн. долара, като производственият капацитет на съоръжението ще достига 100 хил. батерии годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още