IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Върбанов: Електромобилите в България ще достигнат 30 хиляди броя до 2026 г.

Обмислят се различни преференции за собствениците, като намаляване на данъците и въвеждане на стимулиращи такси, изтъква зам.-министърът на транспорта

14:05 | 29.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията</em></p>

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Близо 30 хиляди трябва да достигне броят на регистрираните електромобили в България до 2026 година, заяви в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов по време на кръгла маса, посветена на енергийната ефективност в транспорта и перспективите за използване на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион.

Върбанов посочи, че към момента регистрираните електрически автомобили са по-малко от 10 хил. броя. 

„За да се увеличи търсенето на такъв тип превозни средства, се обмислят различни преференции за собствениците, като намаляване на данъците и въвеждане на стимулиращи такси. Така ще постигнем добро ниво на декарбонизация в България и намаляване на вредните емисии“, посочи Върбанов.

Заместник-министърът съобщи, че до края на юни се предвижда пускането на ферибота между Русе и Гюргево. Предприемат се всички действия за възстановяването на Ро-Ро терминала в Русе, като това ще облекчи автомобилния трафик. Предстои и решение за отваряне на граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) от румънска страна. Работи се активно и по проекта за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе, изтъкна още Върбанов.

„Заедно с Община Русе работим за бързо възобновяване работата на летището в града, като се очаква това да стане до края на тази година. Вече са отпуснати 2,6 млн. лв. и те са намират по сметките на общината. Предстои обследване на писта, избиране на наземен и летищен оператор, както и назначаване на персонал, отговарящ на всички изисквания при обслужването на летището“, заяви Върбанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Внушителна работа.Цял един процент от общия брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още