IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизат сила нови правила за етикетите на автомобилните гуми в ЕС

Гуми със стари етикети ще могат да бъдат продавани до края на годината, припомнят от Брюксел

17:28 | 01.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 1 май 2021 година влизат в сила нови правила за етикетирането на автомобилните гуми, припомнят от Европейската комисия. На етикетите вече ще се отбелязва горивната ефективност, безопасността и нивото на шум, измерено в децибели.

Етикетите на гумите за моторните превозни средства бяха въведени в ЕС през 2012 година. Промените вече са в сила за гумите за автобуси и камиони.

Системата е подобна на етикетите за енергийната ефективност на електроуредите за бита и са с пет класа. В предишните правила класовете бяха шест. С тях се оценяват различни показатели, включително и спирачният път при мокро време.

ек ек

Източник: ЕК

Скалата за енергийната ефективност на гумите ще подскаже ползите по отношение на пестене на гориво. Това е особено важно за собствениците на електромобили, защото може да подскаже какво разстояние може да бъде изминато с едно зареждане на автомобила.

Целта на етикетите е потребителите бързо да могат да се ориентират при избора на нови гуми за автомобила си.

Автомобилни гуми, произведени преди май 2021 година, ще могат да бъдат продавани със старите си етикети до края на годината, допълват още от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още