IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на коли в Китай се срина с 87% през юни

Причината са новите мита върху чуждестранни автомобили, влезли в сила през юли

16:05 | 06.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Вносът на автомобили в Китай се сви през юни с цели 87,1% спрямо година по-рано, достигайки едва 15 хиляди броя, тъй като производителите са забавили доставките си в очакване на влязлото в сила през юли намаляване на митата върху чуждестранни автомобили, показват данни на Асоциацията на дилърите на автомобили в Китай (CADA), цитирани от Ройтерс

Данните от China Automobile Dealers Association (CADA), оповестени в понеделник от местни медии, показват oще, че общите продажби на внесени в Китай автомобили през първата половина на 2018 г. са намалели с 22,1% на годишна база до 451 971 автомобила. 

През май страната обяви, че ще намали значително от 1-и юли митата върху вноса на чуждестранни автомобили и на части за тях до 15% от досегашните 25%. През юли обаче властите в Пекин повишиха драстично митата за автомобилите, внасяни от Съединените щати, до 40% на фона на нарастващото търговско напрежение с Вашингтон.

"Юни беше най-засегнатият месец", заяви Уан Цън, директор на Комисията за вноса към Асоциацията на автомобилните дилъри на Китай. „Много търговци на автомобили отложиха поръчките си за внос и решиха да не внасят до 1-ви юли", посочи той.

Според CADA през миналата година в Китай са внесени 1,25 милиона автомобили.

Оповестените през май съкращения на митата подтикнаха редица производители на автомобили, като японският Toyota Motor Corp, да обявят, че ще обмислят коригиране на цените си на дребно за Китай, за да предоставят конкурентни оферти на клиентите.

Фирми като BMW и Ford обаче, които бяха засегнатите от по-високите мита върху автомобилите, внасяни от САЩ, обявиха, че предпочитат да понесат удар по отношение на своята рентабилност (по отношение на печалбите), отколкото да повишават изцяло цените на произведените в техните американски заводи автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 5 години
Как нещо, започнало от юли (вдигането на митата), може да е причина за друго нещо, станало през юни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 5 години
айде сега разбийте е на дневна база и ни го пуснете в 30 статии, че още повече да няма смисъл статистиката дето сте е изкарали ... оставете хората да си продадът вече внесените коли с новата надценка, да видят как ще върви пазара и тогава с изводите ! поне едно Q да мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още