IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen няма да успее да отговори на климатичните цели за 2020 г.

Концернът е готов да си сътрудничи с други производители на автомобили при разработването на операционна система за автомобилите

20:25 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH</em></p>

Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Германският автомобилен производител Volkswagen е малко вероятно да продаде достатъчно електрически автомобили, за да изпълни целите на ЕС за климата за 2020 г.

„Сега работим под висок натиск, за да се доближим максимално до целите“, каза главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс в интервю за Wirtschaftswoche. "Следващата година ще бъде по-лесно и до 2022 г. не би трябвало да имаме повече проблеми с изпълнението на целите а флотилията“. Ако базираната във Волфсбург група не изпълни целите за 2020 г., то ЕС може да наложи високи глоби.

VW „започна сравнително късно“ да превръща флота от превозни средства в коли с ниски емисии, призна Дийс, въпреки че индустрията е знаела, че целите ще дойдат. „Няма да можем да вървим много по-бързо преди 2025 г., защото няма достатъчно батерии“, каза той. „Между 2025 и 2030 г., от друга страна, все още можем да растем“.

Колко високи ще бъдат санкциите на ЕС, все още не е ясно - но са възможни милиарди евро, както пише още Wirtschaftswoche.

ЕС настоява за 95 евро за всеки грам емитиран въглероден диоксид в повече за продаден автомобил. Колко автомобила ще продаде VW Group тази година, все още не е ясно. Съответно все още не е ясно до каква степен ще бъде надвишена границата на въглеродния диоксид. Ако обаче изчислението на модела се основава на десет милиона продадени коли и автопаркът е средно само с един грам CO2 твърде висок, глобата вече се доближава до 1 млрд. евро. Говорител на VW заяви пред ntv.de, че от концерна биха очаквали глоба от милиони евро..

Дийс обясни още, че бил готов да си сътрудничи с други производители на автомобили при разработването на операционна система за автомобилите, като Daimler. Съвременните автомобили са IT продукти, които подобно на персонални компютри или смартфони изискват операционна система и в момента двамата производители на автомобили програмират собствени операционни системи.

„Бихме били отворени за сътрудничество“, каза Дийс пред Wirtschaftswoche. "Точно както сме отворени за сътрудничество за нашите платформи за електрически автомобили“. Първо, обаче, VW трябвало да „направи софтуера правилен“ за многобройните си марки и модели.

Главният изпълнителен директор очаква, че подобно на смартфоните, само няколко операционни системи ще се утвърдят в автомобилите по целия свят. Google вече предлага операционна система за автомобили. „Разбира се, бихме могли да закупим операционната система“, казва Дийс. По този начин обаче VW ще „стане зависим от компания с напълно различни интереси в централна зона“. Той не смята, че това би бил възможен вариант, компанията искала да избегне такава зависимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още