IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen обмисля продажба или IPO на Lamborghini

Стойността на марката се увеличи до около 11 млрд. долара

10:05 | 13.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс очевидно напредва с плановете си да освободи концерна от своята луксозна марка Lamborghini. Или италианската спортна марка ще бъде продадена, или юридически ще бъде разделена, за да бъде изкарана на борсата, пише американската агенция Bloomberg, като се позовава на вътрешни източници. Чрез концентрацията върху глобално важните марки VW, Porsche и Audi ресурсите можело да бъдат ползвани по-ефикасно, а двойната дейност щяла да бъде елиминирана.

Плановете не са съвсем нови: Дийс вече обяви през май, че структурата с многото марки на групата ще се свие. Амбициозната му цел е да увеличи пазарната стойност на концерна от настоящите 81 млрд. евро до 200 млрд. евро. Важни членове на семействата основатели Порше и Пиех трябва да подкрепят тези планове. Причината за концентрацията само върху няколко марки е преди всичко скъпата смяна на технологиите при преминаването към електромобилността. Една по-малка компания би трябваки да може да се противопостави по-лесно на настоящата криза и да задържи конкуренцията от страна на технологичната индустрия настрани.

Освен това в момента Lamborghini е напълно зряла за фондовата борса, пише Bloomberg. Стойността на марката се увеличи с промяната на стратегията от производител на изцяло спортни автомобили до производител на удобни супер джипове до около 11 млрд. долара. Продажбите на модела Urus се увеличиха от пускането му на пазара в средата на 2018 година. За следващата година предстои пускането на преработен Aventador и нова хибридна суперспортна кола. В резултат на това маржовете могат да се повишат до над 30 процента, пишат анализаторите на Bloomberg Intelligence.

Дийс, която пое кормилото в компанията през април 2018 г., вече постигна известен успех в оптимизирането на моделната гама. В началото на тази година той осъществи IPO на дъщерното дружество за камиони Traton. Освен това той влезе в съюз с Ford в областта на вановете и електрическите автомобили и автономните технологии. Въпреки че все още не е взето решение за Lamborghini, новината беше добре приета от инвеститорите: в Ню Йорк книжата на Volkswagen поскъпнаха в петък с над пет процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
От тези марки не ползвам нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още