IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen очаква значителен ръст в продажбите през втората половина на 2021 г

Херберт Дийс призна, че компанията се е справила с драматичния спад в индустрията от миналата година не толкова добре, колкото някои други конкуренти

14:31 | 02.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на германския автомобилен концерн Volkswagen AG Херберт Дийс разкри оптимистична перспектива за втората половина на тази година, въпреки че пандемията от Covid-19 и недостигът на полупроводници в световен мащаб се очаква да помрачат финансовите резултати на автомобилните производители за първото тримесечие, съобщава Bloomberg.

„Гледам към 2021 г. и очаквам, че световната икономика ще постигне подем през втората половина на годината, като по това време текущите програми за ваксинации вече ще са влезли в сила“, заяви Дийс пред ръководството на компанията. „Тогава очаквам хората да купуват повече коли. Трябва да се подготвим за значителен подем", добавя той. 

Уебкастът е първият за Дийс и мениджърите на производителя за тази година, като на събитието присъстват и новите членове на управителния съвет на VW Мурат Аксел и Томас Шмал.

Европейският производител изгуби първото място при глобалните продажби, след като японският концерн Toyota Motor Corp. успя да продаде повече автомобили през 2020 г. Въпреки това германската група успя да отчете по-високи продажби на електромобили в Европа от лидера в сегмента Tesla Inc.

Очаква се VW да пусне в продажба своя електрически кросоувър ID.4 по-късно през годината, като компанията планира да реализира и нови версии на електрическите модели Audi e-tron и Porsche Taycan. Двете луксозни марки генерират най-големите печалби в рамките на групата.

През януари Дийс заяви, че очаква VW да продаде около 600 000 електромобила през 20201 г., като продажбите на новия ID.4 могат да достигнат 150 000 броя. Той подчерта обаче, че групата ще се стреми да защити своя марж, като същевременно увеличи обема на продажбите.

Автомобилните производители и техните доставчици гледат малко по-оптимистично на бизнеса през януари, отколкото през предходния месец, става ясно от проучване на германския институт Ifo.

„Автомобилните концерни са предпазливо оптимистични, като смятат, че търсенето ще се увеличи след блокадите“, посочва Клаус Волрабе от Ifo.

Дийс призна в понеделник, че VW се е справила с драматичния спад в индустрията от миналата година не толкова добре, колкото  някои други конкуренти.

Акциите на компанията поскъпват ас 2,5 на сто в обедните часове на търговията във Франкфурт, като пазарната капитализация на VW достига 85 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още