IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen отчете изненадваща печалба през първото тримесечие

Нетната печалба на концерна се понижава с 20% до 2,31 млрд. евро

13:30 | 31.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският автомобилен гигант Volkswagen се връща към печалба през първото тримесечие на годината, след като отчете рекордна загуба през 2015 г., съобщи Wall Street Journal. Липсата на нови заделени средства за справяне с последиците от скандала с емисиите подхранват оптимизма, че концернът вече е понесъл по-голямата част от финансовата тежест.

Печалбата на VW през първите три месеца на годината се понижава с 20% до 2,31 милиарда евро нето от 2,89 милиарда евро през същия период на миналата година. Консенсусната прогноза на Dow Jones беше за 15% спад в нетната печалба до 2,45 милиарда евро.

Приходите падат с 3,4% до 50,96 милиарда евро. 

„В светлината на широкия спектър от предизвикателства, пред които сме изправени, като цяло сме доволни от началото на несъмнено трудна фискална 2016 година“, казва главният изпълнителен директор Матиас Мюлер. „През първото тримесечие за пореден път успяхме да ограничим икономическите ефекти от проблема с дизеловите двигатели и да постигнем уважителни резултати в трудни условия“, допълва той.

VW посочва, че оперативната печалба, която не включва печалбата от смесените дружества в Китай, нараства с 3,4% до 3,4 милиарда евро.

Двете смесени дружества в Китай допринасят с 1,2 милиарда евро за печалбата преди облагане с данъци, което е по-малко от 1,6 милиарда евро през същото тримесечие на миналата година.

През 2015 г. компанията отчете рекордна загуба от 5,5 милиарда евро основно заради заделените 16,2 милиарда евро за справяне с последиците от скандала с манипулираните данни за вредните емисии. 

„Гарантирането на стабилното финансово състояние на Volkswagen в дългосрочен план остават топ приоритет на фона на очакваните ефекти от дизеловия проблем“, казва Франк Витер, главен финансов директор на компанията.

По-високата печалба от очакваното отразява по-стабилните продажби, които бяха облагодетелствани от възстановяването на търсенето в Китай и ръста на европейския пазар, който се отличава с високи маржове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още