IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen поема нов удар за 2,5 млрд. евро заради емисионния скандал

Компанията предупреди, че добавя резервите заради сервизната си акция в САЩ

11:51 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилният производител Volkswagen (VW) е добавил резерви за още около 2,5 млрд. евро към общата сума, която трябва да плати заради скандала с дизеловите емисии и която вече струва на компанията около 20 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Причината е увеличение на резервите, свързани с програмата за изтегляне/преоборудване на превозните средства 2.01 TDI. Тя е част от договорката в Северна Америка, която се оказва много по-сложна технически и времеемка“, заяви компанията в свое съобщение от петък.

Акциите ѝ поевтиняха след изявлението и в момента се търгуват с 2,90% надолу.

Volkswagen започна сервизна акция за около 11 млн. превозни средства в цял свят, след като преди две години призна, че е манипулирала емисионните тестове в САЩ. Около 8,5 млн. автомобила са в Европа.

Човек би се запитал дали това не е бездънна яма“, казва базиран във Франкфурт трейдър.

Volkswagen заяви, че допълнителните резерви ще бъдат отразени в оперативните резултати за третото тримесечие, които ще бъдат публикувани на 27 октомври.

Porsche, която притежава 30,8% дял във Volkswagen, каза, че новите резерви ще се отразят и на нейните резултати, но запази широкия си диапазон за очаквана печалба за 2017 г. след данъците между 2,1 и 3,1 млрд. евро.

Прокуратурата в Мюнхен е арестувала бивш член на управителния съвет на Porsche във връзка с емисионния скандал в Audi, заяви запознат източник на Ройтерс в четвъртък.

Audi призна през ноември 2015 г. - два месеца, след като избухна емисионния скандал с компанията майка Volkswagen – че моделите ѝ с 3,0-литрови TDI V6 двигатели в САЩ са били оборудвани с незаконни софтуерни програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още