IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen постигна извънсъдебно споразумение за „Дизелгейт“ във Великобритания

Концернът ще плати над 190 млн. паунда, с което ще уреди съдебните искове, заведени от около 91 000 ищци

12:14 | 26.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автоконцерн Volkswagen Group успя да постигне извънсъдебно споразумение във Великобритания срещу 193 млн. паунда, свързано с колективно дело, заведено от над 90 хил. притежатели на автомобили, заради скандала с манипулиране на данните за изгорели газове при дизеловите автомобили, станал известен като „Дизелгейт“, съобщава Automotive News Europe.

Компанията не се признава за виновна, като условията на споразумението все още не са известни.

Volkswagen ще направи отделно плащане за съдебните разноски на ищците и други такси, свързани с делото. 

Компанията и адвокатските кантори Slater & Gordon, Leigh Day и PGMBM, които представляват ищците по делото, заявиха, че двете страни са постигнали извънсъдебно споразумение за около 91 000 иска.

Автомобилният производител е изправен пред множество съдебни дела заради „Дизелгейт“, след като през 2015 г. започна разследване в САЩ за манипулиране на данните при някои автомобили. Това доведе до мащабна сервизна акция, която коства на Volkswagen милиарди евро и доведе до големи глоби от страна на европейските регулатори.

В края на миналата година групата се споразумя да плати 3,5 млрд. долара в извънсъдебна договорка в САЩ по подобно дело, заведено в щата Илинойс. Приключването на делото в щата струва на концерна по около 300 долара за всяко от 12-те хиляди превозни средства, замесени в разследването.

През 2015 г. разследване разкри, че Volkswagen е използвал софтуер, за да заобиколи изискванията за емисиите на азотен оксид в близо 11 милиона превозни средства по целия свят.

В сряда (25 май) Fiat Chrysler Automobiles, друг участник в „Дизелгейт“, се споразумя да се признае за виновен и да плати 300 млн. долара глоби заради манипулиране на данните при дизеловите автомобили. Споразумението за признаване на вината, договорено със служители на Министерството на правосъдието на САЩ, трябва да бъде оповестено най-скоро следващата седмица, въпреки че точната дата може да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още