IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen постигна споразумение с профсъюза IG Metall за заплатите

Сделката засяга около 120 хил. служители на германската автомобилна група

14:48 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Най-големият автомобилен производител в Германия и Европа Volkswagen AG е успял да се договори за заплатите на служителите си с работническия синдикат IG Metall, съобщава Ройтерс, цитирайки говорител на групата.

Подробности относно споразумението бяха разкрити по време на пресконференция на профсъюза, който е най-мощният в Германия. 

Групата се е съгласила да увеличи заплатите с 2,3 на сто за служителите в шест завода в Германия със задна дата от януари до ноември 2022 г.

Сделката засяга около 120 хил. служители на VW. IG Metall поиска увеличение на заплатите с 4 на сто, като през март организацията отхвърли последната оферта на групата за допълнително заплащане в размер на 250 евро за първата половина на 2021 г. и увеличение на заплатите с 1,2 на сто за 2022 г.

Volkswagen, който миналата година беше изместен от първото място в глобалния автомобилен пазар от японския концерн Toyota Motor Corp., се радва на значителен ръст в цената на своите акции на фона на смелия си ангажимент за електрификация на портфолиото, въпреки че недостигът на чипове заплашва производствените операции на много компании от автомобилната индустрия.

Работодателите в Германия предупреждават, че стотици хиляди работни места са изложени на риск, ако най-голямата европейска икономика не успее да повиши своята конкурентоспособност, добавяйки, че разполагат с ограничени възможности за увеличаване на заплатите на своите работници.

В средата на март Volkswagen успя да измести технологичния концерн SAP като компанията с най-висока пазарна капитализация в състава на германския борсов индекс DAX, след като впечатляващият ръст в стойността на книжата ѝ увеличи борсовата стойност на групата до над 140 млрд. евро благодарение на засиления интерес от страна на инвеститорите към ангажимента на производителя да стане лидер в сегмента на електромобилите.

За последно Volkswagen оглави DAX по пазарна капитализация преди шест години, малко преди да се разрази скандалът „Дизелгейт“. Няколко компании успяват да се домогнат до титлата оттогава, включително и Wirecard AG, която впоследствие предизвика един от най-големите финансови скандали в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още