IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen повиши прогнозата си за продажбите през 2020 г.

Концернът представи планове за разходи от над 34 млрд. евро до 2022 г. за електромобили, автономни коли и нови услуги за по-голяма мобилност

15:50 | 20.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският автомобилен гигант Volkswagen повиши средносрочната си прогноза за приходите заради високо търсене на SUV модели на развиващите се пазари, съобщи Ройтерс. Освен това концернът повиши прогнозата си за печалбата преди данъци въпреки високите инвестиции в електромобили и нови технологии.

Най-големият производител на автомобили в света по продажби очаква приходите в групата да надвишат миналогодишния рекорд от 217 млрд. евро с над 25% до 2020 г. През март прогнозираното повишение беше в рамките на 20%.

„Имаме малко по-положителни очаквания отколкото през пролетта“, заяви директорът по продажбите Фред Каплер. 

Нарастващите разходи за електромобили, чието първо поколение ще е по-малко рентабилно, и постоянните инвестиции в двигатели с вътрешно горене са накарали VW да остави очакванията си за оперативната печалба до голяма степен без промяна, посочва главният финансов директор Франк Витер. Инвестициите се налагат заради по-строгите правила за вредните емисии.

VW очаква оперативната печалба да се повиши с 25% или повече до 2020 г. от 7,1 млрд. евро, достигнати през 2016 г. „Дисциплината при разходите, подобренията в производителността и начинът, по който се лансират новите продукти, са жизнено важни за постигането на нашите цели“, казва Витер.

Концернът, базиран във Волфсбург, представи планове за разходи от над 34 млрд. евро до 2022 г. за електромобили, автономни коли и нови услуги за по-голяма мобилност. Планът е част от усилията на VW да сложи край на скандала с вредните емисии и да стане глобален лидер при автомобилите с нулеви вредни емисии. 

Oсвен това Volkswagen обяви в понеделник,  че планира да инвестира 22,8 млрд. евро за подобряване на дейността на своите заводи за производство на водещата си марка автомобили през периода от 2018  г. до 2022 г. с основна насоченост върху електромобилите. Фокусът на инвестициите, които са част от стратегията на компанията,  известна като Transform 2025+, ще бъде поставен върху по-нататъшното развитие  на модулното производство, продължаването на моделната продукция и още усилия в областта на електрическите автомобили.

Анонсът се случва само дни, след като Volkswagen презентира дългосрочна разходна програма за 34 млрд. евро, имаща за цел да засили  позициите на компанията на пазара на електромобили.

Около 14 млрд. евро от обявената средносрочна инвестиционна програма ще бъдат изразходвани за реконструкция на германските заводи на компанията, а една от ключовите мерки за 1 млрд. евро включва преобразуването на завода в Цвикау в съоръжение само за електрически автомобили.

В този завод компанията ще концентрира серийното производство на бъдещите си електрически  автомобили въз основа на новия модулен комплект за електрическо задвижване.

През 2020 г. ще бъде пуснат на пазара Volkswagen I.D. - първият  автомобил от новото поколение електромобили. Производственият обем при  пускането на модела Volkswagen I.D. се очаква да бъде около 100 хиляди  автомобила, като се планира до 2025-а година да бъдат произведени най-малко  един милион електрически автомобили.

И това не е всичко - досегашното производство на марките Volkswagen Golf и  Passat в Цвикау ще бъде преместено в заводите във Волфсбург и Емден. 

Компанията ще вложи 2,9 млрд. евро във Волфсбург с цел да обедини  производството на новото поколение автомобили от модела Golf в този завод заедно с другите производства. В предприятието в Емден компанията ще инвестира 1,1 млрд. евро, за да  концентрира от края на 2018 г. производството на фамилията автомобили  Passat.

Според компанията към днешна дата вече са  постигнати икономии от подобрена ефективност за 1,9 млрд. евро, което  съответства на 96% от поставената за настоящата година цел. След 2020 г. стратегията Transform 2025+ се очаква  да има положително въздействие върху годишните печалби в размер на 3,7 млрд.  евро, включително за 3 млрд. евро годишно в рамките на Германия. 

Печалбата на VW преди облагане с данъци се очаква да нарасне с 30% или повече до края на десетилетието, смята Вител, като приносът от китайските смесени дружества ще бъде около 3 – 3,5 млрд. евро. През март прогнозният ръст беше в рамките на 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още