IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen преосмисля своя план за закупуване на батерии за 50 млрд. евро

Компанията изпитва опасения от възможността за разпадане на сделката за доставка със Samsung SDI

17:15 | 27.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG ще преосмисли своя план за закупуване на батерии за електромобили на стойност 50 млрд. евро (56 млрд. долара) заради опасенията около възможността за разпадане на сделката с доставчика Samsung SDI Co. Ltd., съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Samsung първоначално се съгласи да достави батерии с общ капацитет над 20 гигаватчаса, достатъчно, за да захранят 200 хил. автомобила с капацитет от 100 киловатчаса всеки, преди да се появят разногласия между двете компании относно обема и графика на производството по време на преговорите, посочват източници, които пожелаха да запазят анонимност. 

Достъпът до огромното количество батерии за задвижване на голям брой електрически превозни средства се очертава като ново бойно поле за големите автомобилни компании в условията на ограниченията при капацитета, затрудненията при доставките и проблемите с достъпа до суровини.

Производството на батерии за електрически превозни средства е значително по-сложно от това на батериите, които се използват в смартфоните и другите подобни електронни устройства.

„VW се нуждае от 300 гигаватчаса годишно под формата на батерии и без солидни глобални многостранни договори това ще бъде невъзможно“, споделя анализаторът от Evercore ISI Арнъд Елингорст.

vw vw

Концернът инвестира 30 млрд. евро в индустрията на електромобилите с нова гама от модели, захранвани само с батерии, като цели да оспори лидерската позиция на Tesla.

„Samsung продължава да бъде нашият доставчик на батерийни клетки за Европа“, споделят от германската компания в писмо по електронната поща.

По-рано този месец VW представи проект за изграждане на завод за батерии в Германия заедно с шведския стартъп Northvolt AB за почти 1 млрд. евро с капацитет от 10 гигаватчаса. Концернът планира да вземе окончателно решение по-късно тази година.

VW е избрала LG Chem Ltd., Samsung и SK Innovation Co. за доставчици на батерии за Европа заедно с Contemporary Amperex Technology Co. за Китай. По-късно добавя SK Innovation като партньор и за Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още