IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen призна за сътрудничене на диктаторския режим в Бразилия

Компанията е оценявала като положителни военния преврат от 1964 г. и създаването на все по-репресивна военна диктатура

08:56 | 15.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилското подразделение на германския автомобилостроител Volkswagen призна, че е било лоялно към диктаторския режим, управлявал страната в период 1964-85 година и дори е разрешавало ареста и изтезания на затворници в негови сгради, предаде DPA, цитирана от БТА.

Това е заключението от изследване на историка Кристофер Копер от университета в Билефелд, възложено от германската централа на Volkswagen, след като бразилската прокуратура започна разследване в опит да установи дали компанията е извършвала нарушения на човешките права в страната през 70-те години. 

Според проучването на Копер компанията е уведомявала военния режим за политическата и синдикална дейност на нейните служители, помагайки му да създаде "черен списък" и дори е разрешавала в сградите й да се извършват арести и изтезания, макар да няма доказателства дали това сътрудничество е било "институционализирано".

Компанията е оценявала като положителни военния преврат от 1964 г. и създаването на все по-репресивна военна диктатура, посочва ученият.

Volkswagen обаче не е замесен в преврата, допълва той.

Бразилското подразделение на концерна се е съюзило с режима по инициатива на ръководителя на департамента му за индустриална сигурност с мълчаливото одобрение на ръководството, установява изследването.

Компанията и защитници на човешките права организираха церемониално представяне на доклада в подразделението на Volkswagen в Сао Бернардо до Кампо, но група бивши служители и жертви на диктатурата отказаха да присъстват и организираха протест на входа, информира AP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още