IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen разкри планове за нов малък електромобил, който ще замени Up и Passat

Очаква се новото компактно превозно средство, което ще използва MEB платформата на ID.3, да бъде пуснато в продажба най-рано през 2023 г.

19:30 | 27.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG ускорява плановете си за пускане в продажба на малък електрически автомобил, който ще бъде позициониран след компактния хечбек ID.3, съобщава Automotive News Europe.

Новата серия малки електрически превозни средства ще има за цел да замени миниколата Up и серията Polo, съобщава източник от компанията, пожелал анонимност.

Автомобилът ще бъде базиран на MEB платформата на VW, използвана и при ID.3. Базовата цена ще бъде около 20 000 евро. 

Германският производител е обособил екип, който да работи върху проекта, като се очаква новият електромобил да бъде пуснат на пазара най-рано през 2023 г.

За да бъдат намалени разходите, електромобилът ще използва по-достъпни батерии, базиращи се на литиево-железен фосфат.

„Електрическата версия на Golf разполага с 36-киловатчасова батерия и тъй като малката електрическа кола е предназначена за градско шофиране с по-ограничен обхват, батерия с подобен размер би била достатъчна“, споделя източникът.

От VW не посочват къде ще се изгражда новия автомобил.

Моделът ще помогне на концерна да намали емисиите на въглероден диоксид в рамките на своето продуктово портфолио в Европа. В същото време такъв електромобил ще разшири пазарното присъствие на VW, насочвайки се и към купувачи, предпочитащи автомобили от малък калибър.

Това ще е поредният електрически модел на производителя, след като компанията пусна в продажба ID.3 през септември в Европа. Очаква се ID.4, който ще се фокусира върху САЩ и Китай, да се появи през 2022 г. Моделът ще бъде последван от кросоувъра ID.5.

По-рано този месец стана ясно, че ID.4 ще замени моделите Passat, след като стартира производството му до две години. VW се готви да инвестира около 800 млн. евро в завода си в Чатануга, като парите ще бъдат похарчени именно за подготовката на старта на производство на ID.4. Спирането на сглобяването на Passat означава и край на продажбите на модела в САЩ.

VW Group ще увеличи инвестициите в електромобили, автономно шофиране и свързаните с тях технологии до около 73 млрд. евро, или половината от бюджета на компанията на стойност 150 млрд. евро до 2025 г., съобщи автомобилният производител на 13 ноември.

Понастоящем марката VW планира да произведе 1,5 милиона напълно електрически автомобила до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още