IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen се приближава към придобиването на Europcar

Консорциум, ръководен от германския автомобилен производител, е увеличил офертата си за Europcar до около 50 евроцента на акция, или около 2,5 млрд. евро

18:31 | 27.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG се приближава към сделка за закупуване на Europcar Mobility Group, след като получи подкрепа от поддръжниците на хедж фондовете на компанията за отдаване на автомобили под наем с подсладената си оферта, съобщава Bloomberg, цитирайки запознати с темата източници.

Консорциум, ръководен от германския автомобилен производител, е увеличил офертата си за Europcar до около 50 евроцента на акция, или около 2,5 млрд. евро, споделят източници, пожелали да запазят анонимност, тъй като информацията все още не е официално обявена. 

Към момента Europcar закупува автомобили за своя автопарк именно от Volkswagen.

Въпреки че споразумението може да бъде постигнато още тази седмица, условията около него все още подлежат на промяна, като преговорите може да се забавят или да се разпаднат, добавят източниците.

Разговорите продължават в усложнена обстановка, тъй като в тях участват множество големи акционери, включително повече от половин дузина хедж фондове с дял в Europcar.

Предишната оферта на VW, която беше представена съвместно с партньорите на концерна Attestor Ltd. и Pon Holdings BV, от 44 евроцента на акция, беше отхвърлена преди около месец от Europcar като твърде ниска. Оферта от 50 цента на акция би представлявала премия от 27% спрямо цената на акциите на Europcar от 22 юни, ден преди Bloomberg News да съобщи за първи път за първоначалната оферта.

VW се интересува от достъпа до инфраструктурата и технологиите на Europcar, залагайки на бъдещето на услугите за мобилност. Докато търсенето на автомобили под наем се възстановява на фона на разхлабването на националните противоепидемични мерки, компаниите в сектора са изправени пред дългосрочни предизвикателства от по-новите участници, предлагащи услуги като споделено пътуване и споделени автомобили.

За момента представителите на Europcar и VW отказват да коментират преговорите.

Ако сделката бъде осъществена, Europcar ще се върне в притежание на германската група, която придобива компанията в края на 90-те години на миналия век, но я продава през 2006 г. срещу 1,26 млрд. евро.

В края на миналата година Europcar се съгласи да започне преструктуриране на своя дълг и да увеличи капитала, с което заличи над 1 млрд. евро дълг и предаде контрола над компанията на няколко хедж фонда, включително на Anchorage Capital Group и Marathon Asset Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още