IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen се разбра със синдикатите за увеличението на заплатите

120 хил. служители на трудов договор получат с 4,3 на сто по-високи заплати за период от 27 месеца

15:00 | 21.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилостроителният концерн Volkswagen се е съгласил да увеличи възнагражденията на около 120 000 работници в Германия с 4,3 на сто от май, разрешавайки спор, който можеше да доведе до първите стачки в компанията от 2004 година, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Споразумението, обявено днес от най-големия европейски автомобилостроител и синдиката IG Metall, предвижда също еднократно плащане от 100 евро, подобряване на пенсионната схема на компанията и право за някои работници да избират повече свободно време вместо повече пари.

Сделката допуска също така работните часове на някои служители временно да бъдат увеличавани за работа по проекти. Това бе ключово искане на работодателите от промишления сектор при трудовите преговори напоследък заради множеството поръчки.

От август 2019 г. годишно ще се изплаща допълнителна сума от 27,5 на сто от месечната заплата. Работниците с деца до 10-годишна възраст или роднини, които имат нужда от грижа, ще могат да изберат вместо нея да получат шест свободни дни, допълва DPA.

Увеличението на заплатите с 4,3 на сто за период от 27 месеца отразява споразумението, което IG Metall постигна за около 3,9 милиона работници от промишлеността по-рано този месец, след като организира 24-часови стачки в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още